Отидете към основна версия

1 525 34

Изтекоха имената на над 14 000 интернет тролове на Вучич

  • сърбия-
  • вучич-
  • тролове-
  • политическа

В Сърбия се разкри голяма афера, която разтърси политическата сцена

Източник: БГНЕС

В Сърбия се разкри голяма афера, която разтърси политическата сцена. Наскоро беше разкрит онлайн списък с 14 310 интернет тролове, свързани с управляващата Сръбска прогресивна партия (СПС), съобщават местните медии.

Троловете, свързани с управляващата партия, използват профили в социалните мрежи, за да изпращат съобщения и коментари, подкрепящи президента Александър Вучич и неговата политика. В същото време те нападат и обиждат несъгласните, особено опозицията и демонстрантите, които протестират на улиците в продължение на няколко седмици, настоявайки за оттегляне на Вучич от политическата сцена.

Списъкът съдържа конкретни имена на тролове, като бяха идентифицирани 3162 от тях, които изпълняват тази дейност "професионално", докато имат постоянна работа или обществена функция. Много от тях са заети в градски администрации, министерства и други държавни или местни институции, като сред тях има директори на училища, преподаватели в колежи и други лица, финансирани от държавния бюджет, предаде БТА.

Според местните медии някои от троловете получават хонорари за своите услуги.

Троловете са разделени на четири категории. Първата категория включва класически тролове, чиято задача е да пишат положителни и подкрепящи коментари за СПС и политическите решения на Вучич. Втората категория включва "супер специалисти", предимно заети в държавни и обществени служби, които реагират в извънредни ситуации и изразяват любов към лидера или омраза към неговите врагове.

Третата категория включва хейтърите, които имат за задача да обиждат, пренебрегват и да се присмиват тези, които имат противоположни мнения за Вучич и неговата политика. Четвъртата група са феновете, чиято задача е просто да възхваляват и подкрепят култа към личността на Александър Вучич.

След като тези профили бяха открити, някои от тях бяха изтрити или деактивирани.

Градовете с най-голям брой тролове, свързани със СПС, са Крушевац с 87 души, Шабац с 70 и Лесковац с 63 души. Сред тях са представители на градската администрация, както и служители на градските предприятия.

Преди няколко години около 8500 профила, възхваляващи СПС и Вучич, бяха премахнати от Twitter. От тези акаунти бяха изпратени над 40 милиона туита. Трябва да се отбележи, че преди няколко години кметът на Белград, Александър Шапич, призна, че е използвал тролове, но заяви, че те не са били "достатъчно ефективни".

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: