Отидете към основна версия

2 571 12

Иран привика руския посланик заради спорни острови

  • иран-
  • русия-
  • острови-
  • спорни-
  • оае

Става дума за три ирански острова, за които имат териториални претенции Обединените арабски емирства

Източник: Shutterstock

Иран привика днес руския посланик (Алексей Дедов - бел. ред.) заради оповестено общо становище на Русия и Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ) за три ирански острова, за които имат териториални претенции Обединените арабски емирства, съобщават държавни ирански медии, цитирани от "Ройтерс".

В понеделник Съветът за сътрудничество в Залива разпространи съвместното изявление, в което министри на външните работи изразяват подкрепа за инициативата на ОАЕ да постигне мирно разрешение на въпроса с принадлежността на трите острова посредством двустранни преговори или чрез Международния съд в Хага.

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани заклейми становището като противоречащо на приятелските взаимоотношения между Иран и съседите му и допълни, че "трите острова принадлежат завинаги на Иран".

Островите Абу Муса, Тунб ал Кубра и Тунб ас Сухра (Голям и Малък Тунб) са считани от всяка от двете страни за част от нейната територия. Те са завзети от Иран през 1971 г., малко след като седемте емирства в района на Залива стават независими от Великобритания и създават държавата ОАЕ, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини