Отидете към основна версия

1 882 18

Джон Кери пристигна в Пекин

  • сащ-
  • климатични промени-
  • китай-
  • джон кери

Специалният пратеник на САЩ по въпросите на климатичните промени Джон Кери посещава Китай за политически разговори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният пратеник на САЩ по въпросите на климатичните промени Джон Кери пристигна днес в Пекин за политически разговори, съобщи китайската държавна телевизия, цитирана от БТА.

Кери е третият високопоставен американски политик, който посещава Китай в рамките на няколко седмици след държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министъра на финансите Джанет Йелън, като е планирано посещението да продължи до сряда.

Нарастващото напрежение между двете съперничещи си суперсили накара Китай временно да преустанови през август миналата година преговорите с Вашингтон по въпросите около промените в климата. Това бе в знак на протест срещу посещението на тогавашната председателка на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, припомня ДПА.

Други спорни точки в отношенията между Пекин и Вашингтон са търговските въпроси, китайската подкрепа за руския президент Владимир Путин и войната му срещу Украйна, както и териториалните претенции на Китай в Южнокитайско и Източнокитайско море.

Посещението на Кери е "още един знак, че и двете страни полагат усилия да спрат низходящата спирала в отношенията между Китай и САЩ", се казва в редакционна статия на китайския в. "Чайна дейли" малко преди пристигането на американския политик.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.

Свързани новини