Отидете към основна версия

966 4

САЩ и Израел остават близки въпреки напрежението между Вашингтон и кабинета на Нетаняху

  • сащ-
  • израел-
  • джо байдън-
  • ицхак херцог-
  • президенти

Президентът на САЩ Джо Байдън и израелският президент Ицхак Херцог разговаряха в Белия дом

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На среща снощи в Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън и израелският президент Ицхак Херцог подчертаха, че страните им са близки въпреки напрежението между САЩ и правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

Позовавайки се на проблеми, включващи предишни действия на Нетаняху в областта на правата на човека, няколко законодатели от Демократическата партия заявиха, че няма да присъстват по време на изказването на Херцог на днешното съвместно заседание на американския Конгрес.

По време на срещата в Овалния кабинет Байдън каза на Херцог, че ангажиментът на Америка към Израел е твърд и непоклатим. Байдън добави, че двете страни работят заедно, за да осигурят повече стабилност и интеграция в Близкия изток. "Много тежка работа. Имаме още много работа, но има напредък", каза още той.

Като държавен глава Херцог изпълнява до голяма степен церемониална роля в политиката на страната си. Той нарече Байдън "огромен приятел" на Израел.

"Има някои наши врагове, които понякога бъркат, че фактът, че имаме някои различия, би могъл да повлияе на нашата неразрушима връзка", каза Херцог.

Връзките между двете страни бяха обтегнати заради разширяването на израелските селища в окупирания Западен бряг, както и във връзка със съдебната реформа, провеждана от дясното правителство на Нетаняху и атакувана от протестиращите срещу правителството в Израел.

Очаква се Херцог да се срещне и с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, държавния секретар Антъни Блинкън и съветника по националната сигурност Джейк Съливан.

Някои от темите на разговора между Байдън и Херцог са били задълбочаването на регионалните отношения на Израел благодарение на сключените през последните години редица споразумения с арабските му съседи, както и споделеният ангажимент да се попречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия, заяви американски служител.

Байдън и Херцог се срещнаха за последен път в Белия дом през миналия октомври.

Източник:БТА

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини