Отидете към основна версия

1 684 32

КНДР заплаши с ядрено оръжие заради американски прояви на военна сила

  • кндр-
  • северна корея-
  • сащ-
  • ядрено оръжие-
  • военна-
  • сила

Северна Корея обвини САЩ и Южна Корея в увеличаване на напрежението

Източник: БГНЕС

Властите на Северна Корея предупредиха днес, че разполагането на американско въоръжение, включително ядрени подводници, на територията на Южна Корея може да доведе до използване на ядрено оръжие. Изявлението на министъра на отбраната на Северна Корея, Кан Сун-нам, подчерта напрежението в региона, особено във връзка с програмите за ядрено въоръжаване и балистичните ракети на Северна Корея.

Той обвини САЩ и Южна Корея в увеличаване на напрежението. Севернокорейският министър предупреди, че разполагането на стратегически ядрени подводници и друго военно оборудване може да доведе до използване на ядрено оръжие, като посочи американската подводница клас "Охайо", която пристигна в южнокорейския град Пусан.

Тази ситуация идва в момент на изостряне на отношенията между двете Кореи и напрежение между Северна Корея и САЩ. Военнослужещ американец навлезе на севернокорейска територия през демаркационната линия, което допълнително подчерта сложността на политическата обстановка в региона.

Миналата година изолираната държава прие нов, допълнен закон за използването на ядреното оръжие, който обявява статута ѝ на ядрено въоръжена държава за "необратим", предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: