Отидете към основна версия

2 298 52

Варшава: Провокациите на Москва няма да спрат

  • полша-
  • русия-
  • провокации-
  • павел яблонски

От месеци продължава провокативно поведение от страна на Русия, заяви аместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски.

Снимка: МВнР-Полша

"От месеци продължава провокативно поведение от страна на Русия. Очакваме, че тази политика ще бъде продължена и ще има още провокации в близко бъдеще", е заявил пред PAP заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски.

Той е отбелязал, че "МВнР следи ситуацията и ще реагира текущо". Посланик Сергей Андреев е привикан в Министерството на външните работи във връзка с провокативните изказвания на руския президент Владимир Путин.

"В събота в 10 сутринта посланикът на Руската федерация е привикан в Министерството на външните работи. Във връзка с провокативните изявления на Владимир Путин, президента на Русия, както и заплахи срещу Полша и други неприятелски действия на Руската федерация срещу Полша и срещу нашите съюзници“, е заявил министър Яблонски след срещата.

Той е подчертал, че срещата в МВнР е била много краткаи позицията, представена на посланика, е много ясна и Адриев е чул, че "този вид псевдоисторически аргументи, опити да се избели военнопрестъпник, какъвто е Сталин, от друг престъпник, който днес е Владимир Путин, е действие, което Полша третира като опит за провокиране на ескалация“.

"Ние напълно осъждаме подобни опити за преразглеждане на историята, осъждаме опитите да се използва това преразглеждане на историята и за пропагандни дейности, за хибридна война“, е заявил Яблонски.

Той е отбелязал, че е представил и позицията на Полша по други враждебни действия на Русия, както към Полша, така и към нейните съюзници.

"За пореден път неизменно призоваваме Русия да спре агресивната война и окупацията на Украйна, да спре да извършва престъпления и да изправи престъпниците пред съда. Това е въпрос, който ние абсолютно никога няма да изоставим, заедно с нашите съюзници“, е добавил той.

Той е оценил, че по време на срещата руският посланик е бил много нервен, отношението му е било враждебно и поведението му не е отговаряло на правилата на дипломатическия протокол. "Поведението на посланика (на Русия) отразява отношението на страната, която представлява и показва, че Русия не възнамерява да преследва никакви цели с дипломатически средства".

Позовавайки се на изявленията, направени както от посланика, така и от Владимир Путин, заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски е заявил, че "този вид опити за фалшифициране на историята и фалшифициране на днешната реалност е нещо, което можем да срещнем редовно". "И днес руският посланик се опита да представи такава позиция".

Яблонски е допълнил, че в разговор с Анреев той "недвусмислено е подчертал, че границите между държавите са абсолютно неприкосновени и Полша се противопоставя на всякакви опити за тяхното преразглеждане ".

"Ако говорим за престъпленията, извършени от Съветска Русия, тези опити да се разкаже историята, че в резултат на Втората световна война границите са се променили и това се приема, че е подарък от Сталин, това е чиста лъжа“, е подчертал Яблонски.

"Съветска Русия, заедно с хитлеристка Германия, нападна Полша в съюз, завладя нашата територия в пълно съгласие, извърши престъпления срещу цивилното население. Сталин и СССР са отговорни за смъртта на стотици хиляди поляци, за други чудовищни ​​престъпления, извършени на наша територия. Опитите да се избели тази личност, да се избели престъпникът (...) ние категорично отхвърляме и ще ви напомним за това“.

Речта на Владимир Путин от заседанието на Съвета за сигурност е излъчена по руската телевизия на 21 юли. "Що се отнася до полските лидери, те вероятно искат да сформират коалиция под чадъра на НАТО и директно да се присъединят към конфликта в Украйна, а след това да отнемат по-широко парче за себе си, да възстановят своите, както вярват, исторически територии - днешна Западна Украйна“, това е заявил Путин. Той също така е подчертал, че "благодарение на Съветския съюз, благодарение на позицията на Сталин, Полша получи значителни територии на Запад, земите на Германия". "Това е точно така: западната територия на днешна Полша е подарък от Сталин за поляците. Нима нашите приятели във Варшава са забравили за това? Ние ще ви напомним“, е заявил Путин.

На 21 юли вечерта премиерът на Полша Матеуш Моравецки обяви, че руският посланик в Полша ще посети Министерството на външните работи. Той подчерта, че историческата истина не подлежи на дискусия. "Сталин е военен престъпник, виновен за смъртта на стотици хиляди поляци", написа той в Twitter.

Източник: ФОКУС

Поставете оценка:
Оценка 3 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания