Last news in Fakti

23 Юли, 2023 07:18 2 281 52

Варшава: Провокациите на Москва няма да спрат

  • полша-
  • русия-
  • провокации-
  • павел яблонски

От месеци продължава провокативно поведение от страна на Русия, заяви аместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски.

Варшава: Провокациите на Москва няма да спрат - 1
Снимка: МВнР-Полша

"От месеци продължава провокативно поведение от страна на Русия. Очакваме, че тази политика ще бъде продължена и ще има още провокации в близко бъдеще", е заявил пред PAP заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски.

Той е отбелязал, че "МВнР следи ситуацията и ще реагира текущо". Посланик Сергей Андреев е привикан в Министерството на външните работи във връзка с провокативните изказвания на руския президент Владимир Путин.

"В събота в 10 сутринта посланикът на Руската федерация е привикан в Министерството на външните работи. Във връзка с провокативните изявления на Владимир Путин, президента на Русия, както и заплахи срещу Полша и други неприятелски действия на Руската федерация срещу Полша и срещу нашите съюзници“, е заявил министър Яблонски след срещата.

Той е подчертал, че срещата в МВнР е била много краткаи позицията, представена на посланика, е много ясна и Адриев е чул, че "този вид псевдоисторически аргументи, опити да се избели военнопрестъпник, какъвто е Сталин, от друг престъпник, който днес е Владимир Путин, е действие, което Полша третира като опит за провокиране на ескалация“.

"Ние напълно осъждаме подобни опити за преразглеждане на историята, осъждаме опитите да се използва това преразглеждане на историята и за пропагандни дейности, за хибридна война“, е заявил Яблонски.

Той е отбелязал, че е представил и позицията на Полша по други враждебни действия на Русия, както към Полша, така и към нейните съюзници.

"За пореден път неизменно призоваваме Русия да спре агресивната война и окупацията на Украйна, да спре да извършва престъпления и да изправи престъпниците пред съда. Това е въпрос, който ние абсолютно никога няма да изоставим, заедно с нашите съюзници“, е добавил той.

Той е оценил, че по време на срещата руският посланик е бил много нервен, отношението му е било враждебно и поведението му не е отговаряло на правилата на дипломатическия протокол. "Поведението на посланика (на Русия) отразява отношението на страната, която представлява и показва, че Русия не възнамерява да преследва никакви цели с дипломатически средства".

Позовавайки се на изявленията, направени както от посланика, така и от Владимир Путин, заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски е заявил, че "този вид опити за фалшифициране на историята и фалшифициране на днешната реалност е нещо, което можем да срещнем редовно". "И днес руският посланик се опита да представи такава позиция".

Яблонски е допълнил, че в разговор с Анреев той "недвусмислено е подчертал, че границите между държавите са абсолютно неприкосновени и Полша се противопоставя на всякакви опити за тяхното преразглеждане ".

"Ако говорим за престъпленията, извършени от Съветска Русия, тези опити да се разкаже историята, че в резултат на Втората световна война границите са се променили и това се приема, че е подарък от Сталин, това е чиста лъжа“, е подчертал Яблонски.

"Съветска Русия, заедно с хитлеристка Германия, нападна Полша в съюз, завладя нашата територия в пълно съгласие, извърши престъпления срещу цивилното население. Сталин и СССР са отговорни за смъртта на стотици хиляди поляци, за други чудовищни ​​престъпления, извършени на наша територия. Опитите да се избели тази личност, да се избели престъпникът (...) ние категорично отхвърляме и ще ви напомним за това“.

Речта на Владимир Путин от заседанието на Съвета за сигурност е излъчена по руската телевизия на 21 юли. "Що се отнася до полските лидери, те вероятно искат да сформират коалиция под чадъра на НАТО и директно да се присъединят към конфликта в Украйна, а след това да отнемат по-широко парче за себе си, да възстановят своите, както вярват, исторически територии - днешна Западна Украйна“, това е заявил Путин. Той също така е подчертал, че "благодарение на Съветския съюз, благодарение на позицията на Сталин, Полша получи значителни територии на Запад, земите на Германия". "Това е точно така: западната територия на днешна Полша е подарък от Сталин за поляците. Нима нашите приятели във Варшава са забравили за това? Ние ще ви напомним“, е заявил Путин.

На 21 юли вечерта премиерът на Полша Матеуш Моравецки обяви, че руският посланик в Полша ще посети Министерството на външните работи. Той подчерта, че историческата истина не подлежи на дискусия. "Сталин е военен престъпник, виновен за смъртта на стотици хиляди поляци", написа той в Twitter.

Източник: ФОКУС


Поставете оценка:
Оценка 3 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хиената на Европа

    64 13 Отговор
    ще яде поредният лобут заради това че е хиената на Европа!
  • 2 ХАХАХА

    70 17 Отговор
    Направо да се чудиш при тази пропаганда как може да стигна за толкова месеца ,че не Москва провокира ,а точно обратното и Полша и балтийските джуджета ,непрекъснато сеят злоба и омраза, непрекъснато на някой от управляващите им се привиждат провокации от Москва.Ей затова не им вярвам.

    Коментиран от #29

  • 3 Дучо

    62 14 Отговор
    Май е време русия и германия да се замислят за подарените си територии на поляците
  • 4 Урюрвкос

    50 10 Отговор
    руските архиви са пълни с документи изнесени от Полша по време на втората световна и ако ги изкарат на бял свят на тия ще им се доплаче. Засега и то на определени дати вадят по една чаена лъжичка да покажат какъв огромен ресурс чака времето си.
  • 5 Полски ненормалник

    47 11 Отговор
    Този на кристали или твърд алкохол е(
  • 6 Иво

    32 7 Отговор
    За избитите поляци е вярно ,но и за териториите е вярно.
  • 7 Сандо

    51 10 Отговор
    Сигурно според тия откачалки вчера Москва хвърли касетъчни бомби за да убие собствените си журналисти?Тия не трябва да управляват,те трябва да са на принудително лечение под строг надзор в специализирано заведение.
  • 8 накрая

    10 36 Отговор
    русия ще отиде при крайцера.
  • 9 Искат

    38 8 Отговор
    да лапнат З. Украйна, но забравят, че им бяха подарени огромни територии от Германия. Да връщат подареното и да си взимат Бандерките от Лвов.
  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    23 4 Отговор
    НА 1 -ВИ НОЕМВРИ РУСИЯ ЧЕСТВА ДЕНЯ НА НАРОДНОТО ЕДИНСТВО ....
    КОЕТО ОТБЕЛЯЗВА ДЕНЯ В 1612 ГОДИНА НА КОЙТО ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ МИНИН И КНЯЗ ПОЖАРСКИ НАЧЕЛО НА НАРОДНОТО ОПЪЛЧЕНИЕ
    ОСВОБОЖДАВАТ МОСКВА ОТ ПОЛСКИТЕ ОКУПАТОРИ..... И НАРОДНАТА ДУМА ИЗБИРА ЗА ЦАР ДЯДОТО НА ПЕТЪР ВЕЛИКИ - САМИЯ ПВТЪР ВЕЛИКИ Е СИН НА ВОЛЖКАТА БЪЛГАРКА КНЯГИНЯ НАТАЛИЯ КРИЛОВА НАРИШКИНА

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Путин

    43 7 Отговор
    И кое казано от Путин не е вярно?
  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "САТЪРА НА ХАНА":

    НАТАЛИЯ КИРИЛОВА НАРИШКИНА
    ....
    ПОПРАВКА
  • 13 Ха ха ха ха

    37 8 Отговор
    Ляхите са на път пак да изчезнат от картата. Този път може би завинаги.
  • 14 Кольо Мичмана

    4 8 Отговор

    До коментар #10 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Той и Бог е българин,ти тука с ниски летви ни отвличаш вниманието..
  • 15 Хитрото

    46 7 Отговор
    Цяла Западна Полша всъщност са германски територии.Това е историческата истина, затова поляците подскочиха.

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 някой

    38 8 Отговор
    Няма ненаказано добро. И холерите (хиените) ще си спомнят по трудният начин , кой всъщност смаза Хитлеристка Германия . Холерите работеха в германските концентрационни заводи-лагери , с преживяемост няколко месеца , след което ги изгаряха , и правеха от тях сапун. Сталин ги освободи , и им даде златни територии от победената Германия . Ще се наиграят поляците отново. Хапят ръката , която ги е спасявала. Колкото до териториите , които Сталин си е прибрал , питайте Лорд Кързън , който е чертал границите на ПСВ , какво мисли по въпроса.

    Коментиран от #21, #45, #52

  • 20 Бухаха

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хитрото":

    В ЕС границите да условни.
    Жик так.

    Коментиран от #44

  • 21 Оди ти питай

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "някой":

    Този ЛОРД!

    Коментиран от #33

  • 22 Левандовски

    9 16 Отговор
    Сега е наш ред да ОСВОБОДИМ РУСИЯ !

    Коментиран от #26

  • 23 катран

    25 7 Отговор
    Полска дружина трепери..Реши да се оплаче на съюзници за речта " на омразата" на Путин..само защото руския президент каза истина за германски земи ,който Сталин им го подари..Май дошло време да се връщат в дойчланд..Германци отавно чакат такъв момент и случайно ще влязат в "своите земи"..само и само да защитят немско говорящи от лошите "руснаци"..както полша иска да прилапа Лвов и идр.западни райони на бивша украйна..Настъпи им на най болното място..Зошло време Германия и Русия пак да сключат един хубав пакт..и тогава ще се повтори разделение на полша..този път завинаги..Така става когато имаш големи апетити за чужди земи..можеш да се задавиш..
  • 24 Съветският съюз

    34 6 Отговор
    Бил нападнал Полша
    Съветските войски влязоха до линията кързън 14 дни след като Варшава беше окупирана от хитлеристите
    Териториите в които влязоха съветските войски бяха незаконно окупирани от поляците 20 години преди това
    Срещу съветските войски не беше произведен нито един изстрел
    Великобритания обеща и наистина обяви война на тези които нападнаха Полша и това беше хитлеристка Германия
    Някой дава ли си сметка защо Великобритания не обяви война и на Съветския съюз ако той е нападнал Полша
    Въпросът дори е излишен

    Коментиран от #46

  • 25 Полша беше съюзник

    31 5 Отговор
    На хитлеристка Германия
    Когато германците нападнаха Чехословакия и поляците си отхапаха едно парче от нея

    Коментиран от #28

  • 26 куку

    25 5 Отговор

    До коментар #22 от "Левандовски":

    проблем за полша не са руснаци все още, а от запад..ще дойдат танкове Леопард и ще ви газят..ще се изненадате..за 3 дена ще ви приключат..ето ви едно НАТО..ще се избиета взаимно..а сащ ще се кефят..ще продават оръжие и на едни и на други..това е целта на програмата..а шарани да чакат нови самолети за 8млрд..лева..няма да има..повервайте..или ще дойдат без двигатели..а за оръжие ще трябва да бръкнем още 4млрд..а за подръжка ..майко мило как сами сме набутали в тази математика..народа да плаща..
  • 27 Крушката

    32 5 Отговор
    си има опашка, полски приятели! През последните години не спряха да плюят по Русия, наричайки я с какви ли не обидни квалификации, мислейки, че руснаците няма да им друснат един в зъбите... Въоръжават се до зъби с "тайната" мечта да станат европейски хегемон... Лакомо гледат към Украйна и Беларус... Искат трилиони репарации от Германия... Накратко, действително оправдават даденото им от Чърчил определение "хиената на Европа"! Е, трябва да им се напомни, че всяко търпение има граници...
  • 28 да да

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "Полша беше съюзник":

    не е политкоректно да се говори за това..
  • 29 Аман

    7 31 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    А ти чел ли си изобщо история? Ако не ти се чете (защото е трудно), то по Discovery или History постоянно дават неща за ВСВ. То бива фенщина, ама всичко си има граници. Путин в прав текст ЛЪЖЕ и провокира.

    Коментиран от #34, #35, #36, #37

  • 30 БгТопИдиот🇧🇬

    18 6 Отговор
    Полският кирчовеЦ ни обяснява ,че черното е бело.


    От една майка са сукали нашто умнокраСтавите и полските!!
  • 31 Факт е,

    21 5 Отговор
    " От месеци продължава провокативно поведение от страна на Русия."

    Нима от месеци ?
    Та провокациите и заплахата от Русия им се привижда от десетилетия.
    Поведението на политическото им ръководство с постоянно насаждане на омраза, пренаписване на историята и мания за величие от столетия ще доведе до едно - Полша не трябва да съществува в сегашния си вид.

    Колкото и да се опитват да "забравят" историята, толкова повече ще страдат.
    А историческите факти трябва да им се припомнят и тук Путин е прав !
  • 32 Сталин е грузинец Лаврентий Берия

    4 10 Отговор
    Феликс Едмундович
    Руснаците ги е било страх също както поляците да не им се случи Катин в Русия да избият офицерите
  • 33 Метафорично

    14 2 Отговор

    До коментар #21 от "Оди ти питай":

    Вярно е , че Лорд Кързън е малко поумрял , и не може да се пита . Но написаното в договорите остава .
  • 34 А три драги

    24 6 Отговор

    До коментар #29 от "Аман":

    знанията по история от филмчетата на тези два канала ли черпиш? Та там се провежда очевидна манипулация с цел преиначаване на историята, така че СССР да се изкара агресор, и че САЩ и Великобритания са единствените сили победили нацистка Германия и нейните съюзници... Не ти ли прави впечатление, че напоследък особено силно се набляга на ролята на втория фронт и "колосалните" битки на съюзниците срещу германската армия, а действията на Червената армия са забутани някъде във втори план и само бегло се споменават, като се коментират твърде двусмислено? Общо взето, намерил си твърде съмнително достоверен източник на историческа информация...

    Коментиран от #39

  • 35 Упс!!!

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "Аман":

    Ами ти и фатки четеш и мислиш, че си информиран.
  • 36 Аманнннн

    12 3 Отговор

    До коментар #29 от "Аман":

    Чели сме чели сме не се притеснявай гледали сме и диска върви но там честичко изкривяват нещата
    Ще дам пример
    Американците от немай къде са бомбардирали с атомни бомби Япония
    Просто е нямало как и други подобни
  • 37 ХАХАХА

    13 3 Отговор

    До коментар #29 от "Аман":

    Аз история съм чел ,колкото до фащските филми за ВСВ отдавна казах, че оттам започна пренаписването на историята,затова баста!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 реру

    7 14 Отговор

    До коментар #34 от "А три драги":

    "... така че СССР да се изкара агресор..."


    През 1939 год. СССР просто изпълнявя клаузите от секретния протокол нат пакта Моллотов-Рибентроп...
    По съвсем друг начин стоят нещата след ВСВ, когато осъществява инвазия:
    1953 - ГДР;
    1956 - Унгария;
    1968 - Чехослoвакия;
    1980 - Полша.

    Коментиран от #41

  • 40 Ксаниба

    11 5 Отговор
    Провокациите на Москва са в това, че не дава, половин оркраина на варшава да прибара!🤡
  • 41 Арестович

    10 6 Отговор

    До коментар #39 от "реру":

    Забрави 2022 - Казахстан, и Кубв през 60-тте.
    В Чехославактя и ние май помагахме с Полша и ГДР, не? В Унгария не беше ли подобен преврат, като в оркраиня подоюбен на тозиив киев, само че от гацистите от 1945 и британските саецслужбт?? Имаше едни разследвания по този вороос. По полските истории - Варшава сама помоли, да се вкаоа ред, собствано като Казахстан. Ьа какво ще кажещ за 78 американски инвазиии и агресии с милиони жертви ????
  • 42 Последния Софиянец

    6 11 Отговор
    Агресора не спира,а трябва да бъде спрян....Чечня, Грузия,Крим, Украйна,Полша, Беларус.....

    Коментиран от #43

  • 43 Ксаниба

    7 5 Отговор

    До коментар #42 от "Последния Софиянец":

    очакваме британя, ламанша.. гресора ще бъде спрян благодарения на Русия!!!
  • 44 Сандо

    11 3 Отговор

    До коментар #20 от "Бухаха":

    По времето,когато са им подарили западните територии,Сталин е определял границите.Поляците с всички сили се стараят да изтрият това от паметта си.
  • 45 Сандо

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "някой":

    Козячетата питат единствено дали пак са ги вписали във ведомостта.Сега много се стараят,защото нещо им са намалили дажбата и ще трябва да минат на черен леб.
  • 46 Сандо

    11 4 Отговор

    До коментар #24 от "Съветският съюз":

    Те и преди това поляците си бяха за бой.Именно те забраниха на руски войски и самолети да минат през територията им за да спасят Чехословакия от Хитлер - това много удобно се забравя изобщо от свободния и демократичен Запад.

    Коментиран от #50

  • 47 Мисля

    9 4 Отговор
    А демократична Полша, заедно с Хитлер, нападна Чехословакия.
  • 48 Хахаха

    7 5 Отговор
    След като осъди преразглеждането на историята заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски се поклони и положи цветя на новооткрития паметник на Бандера:)
    На честването на стотиците хиляди убити поляци от Бандера гражданите чакаха извинение от Украйна, но получиха само среден пръст от Зеленски, което за пореден път доказа, че Полша са най жалката нация в света.
  • 49 Добруджа

    9 1 Отговор
    Само да припомня, че Русия подари на Румъния Северна Добруджа през 1878г.
  • 50 глупости

    5 5 Отговор

    До коментар #46 от "Сандо":

    Затова ли после българи ходиха по команда на господаря им от Москва да убиват чехи, които искаха да се отърват от руските окови
  • 51 Та пи поляци!

    5 5 Отговор
    Гответе се за армагедона!Няма да ви се размине ТЯО!
  • 52 Така е,

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "някой":

    но това за Полша важи и за България! Русия ни освободи два пъти,а нашите управници я сочат с пръст като враг на България!Та и на нас ще ни го припомнят,по трудния начин!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания