Отидете към основна версия

26 Юли, 2023 23:43, обновена 26 Юли, 2023 23:43 5 041 162

НАТО се настанява в Черно море! Алиансът засилва разузнаването с дронове и самолети

  • нато-
  • русия-
  • черно море-
  • дронове-
  • зърнена сделка-
  • одеса

Съюзниците остро осъдиха, наред с други неща, решението на Руската федерация да излезе от Черноморската инициатива за зърно и да атакува Одеса

Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО обяви в сряда след заседанието на Съвета НАТО-Украйна, че алиансът и неговите партньори ще засилят своето "наблюдение и разузнаване в района на Черно море, включително с морски патрулни самолети и дронове".

"Съюзниците отбелязаха, че новата зона за предупреждение на Русия в Черно море, в рамките на изключителната икономическа зона на България, създаде нови рискове за погрешни изчисления и ескалация, както и сериозни пречки пред свободата на корабоплаването", се казва в писменото изявление на НАТО.

Йенс Столтенберг коментира, че "Русия носи пълна отговорност за своите опасни и ескалиращи действия в региона на Черно море. Русия трябва да спре да използва глада като оръжие и да заплашва най-уязвимите хора в света с хранителна нестабилност. Действията на Русия крият и значителни рискове за стабилността на Черноморския регион, който е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците засилват подкрепата си за Украйна и повишават нашата бдителност. Готови сме да защитаваме всеки сантиметър от територията на съюзниците от всякаква агресия."

Алиансът също "остро осъди", наред с други неща, решението на Русия да излезе от Черноморската инициатива за зърно и да атакува Одеса.

"Русия заплашва цивилни кораби, тероризира мирни градове и унищожава части от световното културно наследство с бруталните си удари", отбеляза заместник-генералният секретар Мирча Джоана.

"Ние сме солидарни с нашите черноморски съюзници, ще продължим да се защитаваме един друг и ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо."

Съюзниците приветстват продължаващите усилия на Турция за съживяване на сделката за зърно и усилията на други съюзници - включително България и Румъния - както и на Европейския съюз и ООН, за да се даде възможност за продължаване на износа на украинско зърно по суша и море.

От миналата година, в отговор на агресивната война на Русия срещу Украйна, НАТО значително увеличи присъствието си в региона, включително с две нови многонационални бойни групи в България и Румъния.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 90 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: