Отидете към основна версия

5 481 170

Кремъл удари ново дъно със своите лъжи

  • euvsdisinfo-
  • зърнена сделка-
  • кремъл-
  • русия-
  • лъжи-
  • украйна-
  • война-
  • зърно-
  • африка-
  • владимир путин-
  • руска пропаганда-
  • преображение господне-
  • одеса-
  • катедрала

Систематичните руски ракетни бомбардировки на Одеса за пореден път демонстрират безразсъдната жажда за унищожение

Снимка: EUvsDisinfo

Русия - Африка: придумване и натиск (SWEET-TALK AND PRESSURE ON AFRICA)

В предишния седмичен обзор описахме в детайли потока от дезинформация, който Москва изля по повод решението си да се оттегли от Черноморската инициатива за зърното. Нелепите твърдения включваха, че западните страни „изнудвали“ Русия и използвали сделката за търговска изгода; че отклонявали зърното от бедните държави; и че Киев и западните му партньори използвали граждански кораби да внасят контрабандно оръжие в Украйна.

Само за седмица нещата още се влошиха: както по суша (повече и по-далечни ракетни и артилерийски атаки), така и по море (заплахи срещу цивилни кораби). Станахме свидетели и как Кремъл удря ново дъно с лъжи в опит да избяга от отговорност за действията си.

Това, че Москва се стреми да унищожи украинското селско стопанство, беше ясно още миналата пролет, въпреки уверенията на Кремъл в противното. Ако имаше подходящите военни средства, Русия не би се поколебала да унищожи цялата икономика на Украйна и териториите под контрола на Киев. Очевидни са методите, използвани от Кремъл, като преследване, убиване и тероризиране на цивилни чрез безразборен обстрел и ракетни атаки. В руското медийно пространство открито се толерират и даже се насърчават призиви за геноцид и за използване на ядрено оръжие.

Систематичните руски ракетни бомбардировки тази седмица над Одеса, нейното ключово пристанище за износ на селскостопански продукти и центъра на града, включително забележителната катедрала „Преображение Господне“, за пореден път демонстрират безразсъдната жажда за унищожение. Русия продължи да атакува и речния транспорт по маршрутите за износ на зърно по река Дунав близо до граничещия с Румъния град Рени.

Реални снимки, измамни думи

Упоритите, лъжливи отричания на Кремъл са забележителни по две причини. Първо, вярващите православни християни в Русия едва ли могат лесно да преглътнат събитие от типа на ракетния удар по катедралата „Преображение Господне“, едно от чудесата на Одеса. Храмът беше сериозно повреден и Генералният секретар на ООН категорично осъди атаката, а говорителят на Путин Песков излезе със следното опровержение: „Нашите въоръжени сили никога не нанасят удари по обекти на социалната инфраструктура, да не говорим за храмове, църкви и други подобни структури“. Освен нараняваща, тази фалшификация е обидна и има злокобен оттенък на фона на системните руски ракетни атаки над цяла Украйна през последната година и половина.

Второ, дори най-праволинейните прокремълски глашатаи като хардлайн-вестника „Комсомольская правда“, се затрудниха да посочат „правилната“ причина, оправдаваща атаката срещу пристанищната инфраструктура в крайдунавския град Рени. Кадрите от разрушени силози за съхранение на зърно бързо се разпространиха по световните медии и снимките ясно показаха истината: реалната цел на атаката е била да се унищожи износът на зърно, а не „да се ограничат доставките на западно оръжие за Украйна“, както измамно внушават апологетите на руското правителство.

Манипулиране на информационния пейзаж

След няколко дни в Санкт Петербург ще се проведе масово рекламираната от руска страна среща на върха между Русия и група африкански лидери. На 24 юли беше публикувана статия, подписана от Путин, която подробно представя дневния ред на срещата. Статията е озаглавена „Русия и Африка: обединяване на усилията за мир, напредък и успешно бъдеще“ и беше светкавично разпространена на английски, френски, испански, немски, португалски и арабски език в местни медии в страните от Близкия изток и Африка. Министърът на външните работи Сергей Лавров обиколи Африка няколко пъти за няколко месеца в опит да подсигури присъствието на африканските лидери на срещата, която изглежда е замислена като демонстрация на руската доминация на световната сцена. Предишната такава среща се състоя през 2019 г., но към днешна дата, в навечерието на второто ѝ издание, ангажиментите, поети през 2019 г., не са изпълнени. Няма и кой знае какви очаквания за резултати от новата среща.

Статия за Африка… или за зърното?

Статията на Путин е забележителна. В комуникационно отношение тя е подобна на документа „Концепция за външната политика на Руската федерация“, който Путин подписа на 31 март. Тези статии са пропагандни материали, фокусирани върху един въпрос. Съдържанието им не отразява заглавията, а по-скоро повтаря един и същ фалшив разказ отново и отново. „Концепцията“ служи изцяло за оправдаване на войната срещу Украйна, макар и да не цитира името на тази страна нито веднъж. Путин предпочита да не назовава директно темите, на които са посветени речите му. Той никога не произнася името на Навални, а това на Зеленски споменава рядко.

Близо половината от статията за Африка съдържа оплаквания от „Запада“ и колониалния му манталитет като същевременно се прославят постиженията на Съветския съюз, а Украйна е оставена извън уравнението. След това идва истинският фокус на статията: Черноморската инициатива за зърното. Посланието е, че „Западът греши във всички отношения“ и че „Русия не е виновна, че се оттегли“ от споразумението.

Статията подхвърля няколко произволно подбрани числа, които:

- са погрешни. Материалът изкривява данните от Координационния център на ООН за количествата зърно, изнесени в ЕС.

- пропускат очевидното. Статията мълчи за факта, че Украйна беше най-големият доставчик на зърно за Световната продоволствена програма на ООН. Преди войната Украйна произвеждаше достатъчно храна, за да изхрани 400 милиона души за една година. Можете да прочетете подробностите тук.

- игнорират неудобните факти. Китай е най-голямата страна-получател по Черноморската инициатива за зърното. Запознайте се с данните на ООН тук.

- съдържат откровени лъжи. В статията се твърди, че санкциите на ЕС пречат на Русия да изнася храни. Няма такива санкции. Има даже изрични изключения именно за схемите за хранителни продукти. В материала тук нагледно е систематизирано какво не включват санкциите на ЕС срещу Русия.

В публикация в Telegram говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова даде една доста фриволна интерпретация на термина „най-бедните страни“, до които – както се твърди – стигали едва 3% от зърнените доставки. Постът на Захарова съдържа и откровената лъжа, че „97% от зърното отива при най-богатите“.

Путин като гангстер

В един от пасажите на статията, който звучи малко заплашително, Путин твърди, че „разбира значението на непрекъснатите доставки на храна за социално-икономическото развитие и политическата стабилност на африканските държави“. Той също така твърди, че Русия може да замени износа на Украйна – ситуацията малко прилича на гангстер, който иска да доминира на пазара като се отърве от конкурентите си.

Вижте нашия изчерпателен преглед (на български език) за това какво в действителност се крие зад думите на Путин в тази статия, която всъщност може да се окаже отправна точка за бъдеща руска стратегия за Африка. Международният дискусионен клуб „Валдай“ – мозъчен тръст, управляван от Кремъл – изглежда е бил задействан да публикува материал именно в този дух, при това в същия ден, в който се появи статията на Путин.

Още примери за руска дезинформация:

- Лукашенко предупреждава за полска атака срещу Беларус: Беларуският диктатор отново заяви, че Полша и други страни се готвят да влязат в Украйна и да атакуват Беларус. Това е лъжа, предназначена да замаскира продължаващата брутална война срещу Украйна. Докато беше на посещение в Санкт Петербург, Лукашенко представи подробностите на Путин. Последният обаче с нищо не показа, че се е развълнувал и притеснил и че е взел ситуацията насериозно.

- Намеса в изборите в Испания – всяване на страх: Свързаните с Кремъл тролове се прицелват в изборите не само в САЩ, но и в цяла Европа. Лидерът на „Вагнер“ Евгений Пригожин отдавна се похвали, че го могат. Покрай парламентарните избори в Испания станахме свидетели на трика за клониране на официален уебсайт – в случая, сайта на Община Мадрид. На 22 юли на сайта-клонинг се появи статия с предупреждение за риск от терористични атаки в изборния ден /23 юли/. Фалшивата статия твърди, че се позовава на информация – несъществуваща – от испанското вътрешно министерство, че избирателните секции можело да бъдат атакувани в деня на изборите от ЕТА – терористична организация от миналото. Целта на статията, чиито текст и снимки са в драматичен стил, беше да разколебае избирателите да идат да гласуват. По независима информация URL-адресите към домейна са популяризирани от частни руски потребители на Telegram, живеещи в Испания. От следобеда на 23 юли домейнът вече не беше достъпен. Паралелно с това и други руски хак-тивистки групи извършиха хибридни атаки – включително DDos – срещу техническата инфраструктура на страната, за да генерират недоверие в интегритета на демократичния процес.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 95 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания