Отидете към основна версия

2 927 136

Путин: Западът се готви за хибридна война с Русия от много години

  • владимир путин-
  • африка-
  • запад

Африканските колеги „добре разбират същността и произхода на тази криза

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Западът се готви за хибридна война с Русия от много години, опитвайки се да навреди на позициите ѝ в света и да подкопае държавността, каза руският президент Владимир Путин на среща с африканската мисия в Украйна.

„Вярваме, че проблемът не е възникнал вчера и е провокиран от някои сили на Запада, които дълги години се подготвяха за хибридна война с нашата страна, направиха всичко, за да превърнат Украйна в инструмент за подкопаване на основите на сигурността на Русия, да навреди на руските позиции в света, да и да подкопае нашата държавност. Казвам го с основание", каза Путин.

Той увери, че Москва внимателно е проучила предложенията на африканските държави за разрешаване на ситуацията в Украйна. "Ние внимателно анализирахме мислите и съображенията, изразени от нашите африкански приятели, приемаме това много сериозно и с голямо внимание", каза руският президент. Той изрази надежда, че африканските колеги „добре разбират същността и произхода на тази криза“. „Опитахме се да предадем нашето виждане за този проблем“, каза Путин.

Обръщайки се към участниците в срещата, президентът на Руската федерация отбеляза: „Знам, че вие ​​искрено се стремите да предоставите възможна помощ за постигане на справедливо и устойчиво разрешаване на конфликта и ние, разбира се, високо ценим вашия балансиран подход, както и това, че не поддържахте и не поддържате антируска риторика, антируска кампания”.

Срещу преврати

В същото време Путин обърна внимание на думите на председателя на Африканския съюз, че страните от този континент са против превратите. „Напълно съм съгласен с това. Но вторият проблем, който доведе до днешната криза, беше държавният преврат в Украйна през 2014 г., това беше именно държавният антиконституционен въоръжен кървав преврат, който западните страни активно подкрепиха“, каза руският президент.

Според него, западните страни „пренебрегнаха всички норми на международното право и публично заявиха, че подкрепят този преврат, и дори казаха сумата, която са похарчили за него, без никакво колебание“.

Той обясни: „През 2014 г. украинските власти започнаха фактически военни действия срещу част от своя народ, използвайки самолети, тежка техника, танкове срещу тези, които не бяха съгласни с държавния преврат, подкрепен от Запада.“

"Така Западът започна войната в Украйна, така се случи всичко. Невъзможно е да го отречем. Ние от наша страна направихме всичко, за да разрешим тази криза по мирен път, като участвахме в подписването на т.нар. Мински споразумения, които Киевските власти дерайлираха, без да изпълнят нищо от тези споразумения с подкрепата на Запада“, каза Путин.

В тази връзка, продължи президентът на Руската федерация, в Москва „бяха принудени да признаят независимостта на отделни територии“. „Но ние не направихме това в продължение на осем години, ние се опитвахме да постигнем мирно уреждане в продължение на осем години – и подписахме споразумение за сътрудничество и взаимопомощ с тези новосъздадени държави, всичко това в рамките на ООН и в рамките на В рамките на тези споразумения ние отговорихме на техния призив за помощ в пълна степен в съответствие с член 51 от Устава на ООН“, обясни президентът на Руската федерация.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания