Отидете към основна версия

5 823 11

Шефът на Гестапо е бил погребан в масов еврейски гроб

  • гестапо-
  • хайнрих мюлер-
  • германия

Хайнрих Мюлер организира депортацията на десетки хиляди евреи в концлагера Освиенцим

Снимка: Уикипедия

Хайнрих Мюлер, шефът на германската тайна полиция Гестапо по време на Втората световна война, е бил погребан в еврейско гробище, съобщава Би Би Си.

Мюлер е бил един от основните архитекти на плана за избиване на евреите на територията на Европа. Той изчезва безследно през 1945 г., като до сега не беше ясно със сигурност каква е била съдбата му след края на войната. Според вестник "Билд" вече са открити документи, които потвърждават смъртта на главата на Гестапо.

Президентът на Централния съвет на евреите в Германия- Дитер Грауман заяви, че е бил шокиран от направените разкрития. Пред "Билд" той заявява, че фактът, че този нацистки садист е погребан в еврейско гробище е обиден, а паметта на жертвите на Холокоста жестоко потъпкана. В "Билд" е цитирано и мнението на професора по история Йохансен Тухел, който твърди, че е открил доказателствата сочещи, че   Мюлер е умрял в края на войната, а останките му са били положени в еврейски масов гроб.

Според специалисти откриването на тялото на Хайнрих Мюлер би било изключително трудно, тъй като не е известно точното място, на което се намира  неговия гроб.

Съдбата на шефа на Гестапо след края на Втората световна война е една от най-големите мистерии вълнувала света. Той е един от висшите нацистки ръководители участвали на Ванзейската конференция.. Там е взето решението за приключването на „еврейския въпрос“. През 1942 г.  Хайнрих Химлер му възлага да създаде собствена система от концлагери за изтребване на евреи. В последствие Мюлер организира депортацията на 45 000 души от Холандия, 3000 от Берлин, 30 000 от Белосток и 10 000 от Терезиенщат към концлагера в Освиенцим. Има доказателства, че той е присъствал в бункера на Хитлер през 1945 г., когато фюрера се самоубива. Липсват официални данни за него след това събитие

Според професор Тухел тяло с генералска униформа, в което са били намерени документите за самоличност на  Мюлер е било погребано в масов еврейски гроб в берлинския квартал Мите. То е било и сертифицирано от регистраторите на смъртни случаи през 1945 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: