Отидете към основна версия

1 689 12

Тиери Бретон планира да се кандидатира за председател на Европейската комисия

  • тиери бретон-
  • ек-
  • европейска комисия-
  • председател-
  • пост

Според информацията от изданието Politico

Източник: БГНЕС

Според информацията от изданието Politico, комисарят по вътрешния пазар и промишленост, Тиери Бретон, планира да се кандидатира за поста на председател на Европейската комисия. Амбициите му за тази позиция се считат за "най-лошо пазена тайна в Брюксел". Въпреки че той се шегувал като "План Б" за председател на Комисията в интервю през миналата година, сега той маневрира тихо и работи върху представянето си за тази кандидатура.

Този пост е високо престижна и влиятелна позиция в Европейския съюз. За да стане председател на Европейската комисия, Бретон ще се нуждае от подкрепата на всички европейски лидери и одобрението на Европейския парламент, предаде "Фокус".

Ако не успее да стигне до най-високата позиция, Тиери Бретон може да се насочи към поста на вицепредседател на ЕК. Но кандидатурата му може да предизвика съпротива от някои страни-членки на ЕС, които може да се страхуват, че той ще прокара френските интереси в Брюксел. Освен това, неговата по-скептична позиция спрямо големите американски дигитални корпорации може да предизвика негодувание във Вашингтон.

В момента остава неизвестно дали настоящият председател на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, ще се бори за втори мандат или ще избере друга посока след края на настоящия.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: