Отидете към основна версия

3 459 115

ISW: Ударите на Киев по руски кораби са част от по-мащабна кампания

  • украйна-
  • крим-
  • черно море-
  • русия

Украински официални лица издадоха известие до моряците, че Киев може да удари кораби близо до черноморските пристанища на Русия - премерен отговор на продължаващите руски удари срещу Одеса

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили удариха руски петролен танкер на 4 август с военноморски дрон при втората атака срещу руски кораби в Черно море в два последователни дни. Moscow Times идентифицира танкера като химически танкер SIG, който в момента е под санкции на САЩ за доставка на реактивно гориво за руските сили в Сирия.

Източници от Украинската служба за сигурност (СБУ) потвърдиха пред украинското издание Suspilne, че СБУ и украинският флот са ударили кораба близо до моста на Керченския проток с помощта на военноморски дрон.

Руската федерална агенция за морски и вътрешен воден транспорт (Росморречфлот) съобщи, че ударът по SIG е настъпил на 27 километра южно от моста на Керченския пролив, а руски блогъри твърдят, че атаката е накарала руските власти да спрат движението по моста.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Руското новинарско издание Baza съобщи, че военноморският дрон е пробил дупка с размери два на един метър в машинното отделение на SIG, а държавните руски медии твърдят, че инцидентът не е довел до петролен разлив.

Руски блогър твърди, че украинският военноморски дрон умишлено се е прицелил в машинното отделение на SIG, тъй като насочването към кърмата създава най-малка вероятност от нефтен разлив и там се намира най-скъпото и трудно за ремонт оборудване.

Характерът и местоположението на кораба на атаката предполагат, че украинските сили са възнамерявали да извадят кораба от строя, без да причинят значителни екологични последици. Украинските сили отдавна са насочени към моста на Керченския пролив, за да влошат руската военна логистика в Южна Украйна, а атаката срещу SIG вероятно е част от по-широки усилия за изваждане от строя на кораби, участващи в снабдяването на руските военни сили и местоположението на атаката близо до мост предполага, че това е част от по-големи усилия по ключова руска наземна комуникационна линия.

Украински официални лица издадоха известие до моряците, че Украйна може да удари кораби близо до черноморските пристанища на Русия - премерен отговор на продължаващите руски удари срещу Одеса - главното пристанище на Украйна - от 17 юли.

Украинската държавна хидрографска служба към Държавната служба за морски и речен транспорт публикува известие до моряците на 4 август, обявявайки "военна заплаха" в близост до вътрешните и външните рейдове на пристанищата Таман, Анапа, Новоросийск, Геленджик, Туапсе и Сочи, до второ нареждане.

Украинското министерство на отбраната също написа загадъчно в Туитър "Двама могат да играят тази игра", без допълнителен контекст на 5 август - вероятно препратка към продължаващите удари на руската армия срещу пристанищната инфраструктура на Одеса от 17 юли.

Това украинско предупреждение може да възпре търговската дейност и международното търговско корабоплаване до и от Русия в Черно море.

Ударите на украинските военноморски сили вероятно са част от умишлена кампания за блокиране, насочена към създаване на благоприятни условия за по-големи контранастъпателни операции. Украински военноморски дрон удари руския десантен кораб от клас "Оленегорский Горняк Ропуча" в нощта на 3 срещу 4 август.

Представителят на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Андрий Юсов заяви на 5 август, че щетите на "Оленегорски Горняк" са много значителни и предположи, че корабът няма да бъде боен известно време.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че снимки на кораба показват, че той се накланя на 30-40 градуса, което предполага или че няколко водонепроницаеми отделения са били пробити от удара с дрона, или че усилията на екипажа да овладее щетите са били неефективни.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че Olenegorsky Gornyak обикновено се приписва на Северния флот на Русия, но напоследък превозва военен и цивилен товар между Русия и окупирания Крим след прекъсвания на трафика към моста на Керченския проток, причинени от предишни украински удари.

Предишните украински усилия за блокиране бяха съсредоточени главно върху руски военни цели на сушата, но изглежда, че украинските сили сега разширяват усилията си, за да включат военноморски цели като част от тези усилия. Украински официални лица многократно са заявявали своя ангажимент за преднамерена кампания за блокиране на руски военни цели, за да влошат руската логистика и отбранителни способности, за да създадат благоприятни условия за бъдеща украинска контраофанзивна дейност.

По този начин украинските сили продължават да създават условия за бъдещи решителни операции чрез кампания за възбрана. Както направиха преди и по време на контранастъпателните операции в Харковска и Херсонска области през 2022 г. Сега нанасят удари много по-дълбоко в руските тилове и включват морски цели.

Украинските сили продължават да привличат руските сили в района на Бахмут и да ги фиксират там въпреки по-бавния темп на украинските операции там. Украинските настъпателни операции по южния и северния фланг на Бахмут се забавиха през последните дни, а руски и украински източници не съобщиха за украински наземни атаки в района на 5 август.

Скоростта на украинското настъпление в района на Бахмут също се забави през последните седмици. Украинските операции около Бахмут привлякоха допълнителни руски части и формирования в района на Бахмут и задържаха руските сили в района, което вероятно беше една от основните им цели. Руските сили са разположили елитни формирования и части за подкрепа на отбранителните операции около Бахмут.

ISW също забеляза спекулации, че елементи от 31-ва бригада VDV сега защитават южния фланг на Бахмут и неубедителни кадри, които предполагат, че елементи от 150-та мотострелкова дивизия (8-ма гвардейска комбинирана армия, Южен военен окръг) наскоро са пристигнали в посока Бахмут.

Пристигането на тези части и формирования в района на Бахмут представлява ангажирането на значително количество бойна мощ, която руските сили иначе биха могли да използват за подкрепа на настъпателни операции в Луганска и Харковска области или за укрепване на руските отбранителни операции в Южна Украйна.

Украинските контранастъпателни операции също изглежда успешно фиксират руските сили в тази област, тъй като ISW все още не е забелязала елементи от тези сили да се разполагат в други части на Украйна. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви на 4 август, че руските сили продължават да насочват голям брой сили в посока Бахмут с надеждата да си възвърнат наскоро загубената доминация северно от град Бахмут.

Украинските сили проведоха ограничени сухопътни атаки в Южна Украйна на 5 август, част от продължаващ модел на ограничени украински наземни атаки, придружаващи украинските усилия да възпрепятства руската логистика и щабове в тиловите райони. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са провели контранастъпателни операции в Бердянск (западна част на Донецка-източна Запорожка област) и Мелитопол (западна Запорожие) направления. Руски източници твърдят, че украинските сили са извършили ограничени наземни атаки в двата района и напредват близо до Оригов.

Руски източници рутинно характеризират украинските атаки в Южна Украйна като големи до рота с минимална поддръжка на бронирани машини или танкове.

Тези малки украински наземни атаки показват, че украинските сили продължават да запазват свободни резерви за по-големи механизирани атаки. Ограничените украински наземни атаки могат да създадат условия за по-големи механизирани атаки, когато украинската кампания за дълбоко блокиране е генерирала ефекти на бойното поле и може също така да подпомогне украинските усилия за постигане на асиметричен градиент на изтощение. По-големите украински механизирани настъпателни операции са били спорадични от началото на контранастъплението в началото на юни и ISW не е забелязал визуални доказателства или други видими признаци, показващи голямо нападение близо до Оригов, за което руски източници твърдят, че е станало на 26 юли.

Руските източници може да са преувеличили украинската атака, за да представят украинските контранастъпателни операции като провал. Ню Йорк Таймс съобщи, че двама анонимни служители на Пентагона са казали на 26 юли, че "основният устрем" на контраофанзивата е започнал, въпреки че не е ясно дали тези служители са имали предвид атаката от 26 юли, а други неназовани американски служители впоследствие се отказаха от тези коментари обратно.

Украинските сили очевидно не се ангажират с големи механизирани контранастъпателни операции в посока Запорожие, докато кампанията им за блокиране продължава, въпреки че продължават да провеждат серия от различни по размер, но сравнително малки атаки през фронтовата линия, които имат ефекта на фиксиране на руската сили на място, уморявайки ги и изтощавайки ги, както ISW е наблюдавал по-рано.

Високопоставени служители от 40 държави, включително САЩ, Китай и Индия, започнаха разговори в Джеда, Саудитска Арабия на 5 август, насочени към изготвяне на набор от ключови принципи, които да ръководят бъдещото уреждане на войната в Украйна. Говорителят по националната сигурност на САЩ Джон Кърби заяви на 3 август, че Белият дом не очаква никакви "осезаеми резултати" от преговорите в Саудитска Арабия и че преговорите са продължение на процеса за насърчаване на мирна формула, предложена от украинския президент Володимир Зеленски.

Помилваните осъдени бойци от групата Вагнер продължават да увеличават процента на рецидив в Русия. Радио Свободна Европа / Радио Свобода съобщи на 5 август, че руската полиция е арестувала двама бивши затворници, служили във "Вагнер" за убийството на шестима души в село в Република Карелия на 3 август.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 69 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: