Отидете към основна версия

3 166 39

Скопие скочи заради развятото знаме на "Голяма Албания“ при посещение на Курти в РСМ

  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • албания

Издигането на провокативни националистически знамена, които насърчават шовинистични идеи за "велики държави", подклажда етническа омраза, заяви президентът Стево Пендаровски

Снимка: БГНЕС

Издигането на провокативни националистически знамена, които насърчават шовинистични идеи за "велики държави", подклажда етническа омраза и нетолерантност и е атака срещу фундаменталните принципи и ценности на (Охридското) Рамково споразумение и концепцията за многоетническа държава, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски във връзка с неофициалното посещение на косовския премиер Албин Курти в петък, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

По време на визитата Курти присъства на церемонията по преименуването на улица в скопската община Чаир на името на лидера на Армията за освобождение на Косово Адем Демачи, а после беше и на концерт в Тетово, на който беше развято знаме с карта на "Голяма (Велика) Албания", в която бяха включени територии на Сърбия, Черна гора, Гърция и Северна Македония. Снимката е публикувана в официалния профил на кмета на Тетово Билял Касами във Фейсбук, посочва БГНЕС.

"Организаторите на публичните събития в Тетово и в Чаир трябва да бъдат санкционирани заради нарушавани на законовите разпоредби относно използването на държавното знаме и химна и на знамената и символите на общностите, заради пълното игнориране на държавните символи. Призовавам компетентните органи в най-кратък срок да извършат предвидените за такива случаи процедури", каза Пендаровски.

Президентът коментира и начина на преименуване на улица в община Чаир, който е "в противоречие с принципа на демократичния дебат и зачитането на историческото наследство на всички общности в държавата".

"В този смисъл очаквам компетентните контролни служби да проверят дали е спазен принципът на двойното мнозинство при вземане на решение, което трябва да включва и гласовете на общностите, които не са мнозинство в тази община", каза още македонският президент, цитиран от БГНЕС.

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски каза, че посещението на Курти е било частно, но и че издигането на знамена различни от националните в присъствие на чуждестранни държавници е срещу протокола и законите.

Албин Курти присъства на преименуване на улица "Втора македонска бригада" на "Адем Демачи" в община Чаир в Скопие.

Полицейското управление в Тетово предприема действия за издирване на извършителите, допълва МИА.

Източник: БНР

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: