Отидете към основна версия

2 085 0

Имигрантите от Лампедуза били изтезавани и изнасилвани

  • лампедуза-
  • емигранти-
  • италия

Задържан е един от предполагаемите лидери на бандата, организирала злополучното пътуване

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Нелегалните имигранти, пътували на борда на потъналата рибарска лодка край италианския остров Лампедуза, са били изтезавани и изнасилвани от трафиканитите, които са ги превозвали към Европа, съобщи Би Би Си.

Плавателният съд, с който те искаха да се доберат до Италия, потъна на 3 октомври тази година. Инцидентът отне живота на повече от 360 души. Мнозинството на пътниците на борда са били от Сомалия и Еритрея.

Италианската полиция съобщи, че вече е арестувала сомалиец в Лампедуза, който е смятан за един от лидерите на групировката, организирала пътуването.

Африканските бегълци са плащали хиляди долари на неговата въоръжена банда, която трябвало да ги отведе до италианския бряг. Според местните власти, групировката е прекарвала хората през пустинята Сахара до Либия. Там те са били настанявани в лагер, където са били задържани, докато не платят поне $ 3000.

Пострадалите емигранти са разкали на полицията, че изнасилванията и изтезанията са били честа практика в лагера. Според тях, след като някой извършвал исканото плащане, той бил прехвърлян в ръцете на друга групировка, която организирала плаването с лодка до Европа.

24-годишният мъж от сомалийски произход е бил арестуван, след като го залавят да преминава с група имигранти в Лампедуза. Впоследствие той бива настанен в емигрантски лагер, където е бил разпознат и атакуван от част от оцелелите от корабокрушението на 3 октомври. Техният общ брой е 155. Те заявяват, че мъжът е един от водачите на групата, организирала злощастното им пътуване. Към момента срещу него са повдигнати обвинения в отвличане, сексуално насилие и трафик на хора.

Все още не е ясно защо заподозреният е рискувал с пристигането си в Италия, където е бил разпознат от своите жертви. Според полицията е възможно той да се е опитвал да избяга от вниманието, насочено към неговата група за трафик. Арестът му е в резултат на акция на полицията в Сицилия и силите за борба с мафията, базирани в Рим.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: