Отидете към основна версия

4 880 18

Хърватският премиер: Страната ни ще има най-силните военновъздушни сили в региона

  • хърватия-
  • изтребители-
  • военновъздушни сили

След реализацията на инвестициите във френските многоцелеви изтребители "Рафал"

Източник: БГНЕС

Хърватия се подготвя да превърне своите военновъздушни сили в най-силните в тази част на Европа след реализацията на инвестициите във френските многоцелеви изтребители "Рафал", съобщи хърватският премиер Андрей Пленкович. Тази инвестиция, която се очаква да бъде завършена през следващата година, ще промени стратегическата позиция на Хърватия в областта на отбраната и сигурността, предаде БТА.

Пленкович подчерта необходимостта от многогодишни инвестиции във флота след подобренията във военно-въздушните сили. Хърватия има за цел да укрепи позицията си като морска държава в Средиземно море, като се подготви за различни сценарии и предизвикателства.

Премиерът също така подчерта успешната роля на хърватската армия при помощта на съседни страни по време на наводнения и пожари. Той подчерта значението на солидарността и взаимопомощта в региона, като припомни и помощта на Хърватия за Украйна в размер на около 200 милиона евро.

Премиерът акцентира на ангажимента на Хърватия като страна, която е преживяла агресия и се борила за свободата и независимостта си, подчертавайки важността на зачитането на основните принципи на международното право.

Откриването на новия конгресен център в Хърватската военна академия е част от тези инвестиции и засвидетелства ангажимента на страната в подготовката на своите военни сили за бъдещите предизвикателства и задачи.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: