Отидете към основна версия

1 683 56

ЕС притеснен заради зачестилите преврати в Африка

  • африка-
  • европейски съюз-
  • преврат-
  • военен

Външните министри от Европейския съюз изразиха силно безпокойство днес на фона на нарастващия брой военни преврати

Източник: БГНЕС

Външните министри от Европейския съюз изразиха силно безпокойство днес на фона на нарастващия брой военни преврати в Африка, докато блокът подготвя санкции срещу хунтата в Нигер, която преди месец свали избраното правителство, предаде Асошиейтес прес.

Вчера богатата на петрол страна Габон стана единадесетата държава в Централна или Западна Африка, в която през последните три години е извършен военен преврат. ЕС, с изключение на Франция, не е обучавал габонските въоръжени сили, но финансираше и обучаваше войските в Мали и Нигер. Военното обучение бе концентрирано основно в нестабилния регион Сахел, за да се бори с екстремизма и най-вече с групировки като "Ал Каида". Много европейски страни са разтревожени, че нестабилността в Африка ще накара много хора да напускат страните си, а 27-членният блок вече е раздвоен по въпроса как да се справи с големия брой мигранти, пристигащи на континента, предаде БТА.

"Ясно е, че нещата не вървят добре, като се имат предвид зачестилите военни преврати и присъствието на "Вагнер" в Централноафриканската република, Мали и Буркина Фасо", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"Трябва да преценим подхода си към Африка предвид случилото се", заяви ирландският министър на външните работи Михол Мартин.

Пред репортери в Толедо, Испания, където се срещнаха външните министри от ЕС, Мартин каза, че обучението и подкрепата на армиите в Африка, които по-късно могат да се обърнат срещу своите правителства, "представляват много сериозна дилема".

Много министри побързаха да кажат, че Африка трябва да бъде двигател за справяне със собствените си предизвикателства. Според тях в Нигер е важно да се подкрепи западноафриканският блок ЕКОВАС. В срещата им участваха висш служител на ЕКОВАС и нигерският външен министър в изгнание.

Италианският министър на външните работи Антонио Таяни предупреди, че прибягването до сила "би било бедствие".

"Да имаме война в Нигер означава много хора да напуснат страната, както в Судан", заяви Таяни и отбеляза, че всяка "нестабилност в Африка води поражда риск от незаконна миграция". По думите му Русия също е опасност.

"Руснаците не стоят зад преврата в Нигер, но ще използват ситуацията и нестабилността за нова колонизация. Китай ще направи същото. Но в момента руснаците са много опасни, дори без "Вагнер".

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.

Свързани новини