Отидете към основна версия

1 220 13

Хунтата в Нигер прекрати дейността на международните организации в някои части на страната

  • нигер-
  • хунта-
  • международни организации

Основанието за мерките е "настоящата ситуация със сигурността"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващият в Нигер военен режим обяви прекратяване на всички дейности на международни организации, НПО и агенции на ООН в отделни части на страната заради "настоящата ситуация със сигурността", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Във връзка с настоящата ситуация в областта на сигурността и оперативния ангажимент на нигерските въоръжени сили министерството уведомява международните организации, националните и международните неправителствени организации и агенциите на ООН, които се намират в Нигер, че всички дейности и движения в зоните на операции са временно преустановени", се казва в прессъобщение на министерството на вътрешните работи, прочетено по националното радио, без да се уточняват съответните региони.

От няколко години Нигер се сблъсква с насилие от страна на джихадистки групировки в югозападната си част, близо до границите с Буркина Фасо и Мали, и в югоизточната си част, близо до басейна на езерото Чад и границата с Нигерия.

Войниците, които свалиха президента Мохамед Базум на 26 юли, посочиха "влошаващата се ситуация със сигурността" като една от причините за завземането на властта. След преврата нападенията продължават. На 15 август 17 войници бяха убити при едно от тях близо до Буркина Фасо.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини