Отидете към основна версия

1 359 44

Шарл Мишел: Г-20 е готова да приеме Африканския съюз

  • г-20-
  • шарл мишел-
  • африкански съюз-
  • председател

Председателят на Европейския съвет заяви

Източник: БГНЕС

Председателят на Европейския съвет, Шарл Мишел, обяви пред началото на годишната среща на върха на Г-20 в Делхи, че Африканският съюз (АС) е на път да се присъедини към големите и нововъзникващи икономики от Групата на 20-те. Този консенсус сред членовете на Г-20 относно приемането на Африканския съюз се описва като "добър сигнал" за световната икономика.

В момента Европейският съюз (ЕС) със своите 27 страни членки е единствената регионална организация, която е член на Г-20. Този нов развой на събитията обаче може да промени динамиката в групата и да открие врати за по-голямо участие на африканските държави в глобалните икономически решения.

Африканският съюз, който събира 55 страни членки, включително всички широко признати африкански държави, а също и оспорваният регион Западна Сахара, представлява значителен икономически и геополитически играч в световен мащаб. Неговото присъединяване към Г-20 би могло да има дългосрочни последици за решаването на глобални икономически и социални предизвикателства.

Въпреки този важен развой, все още не е ясно кога Африканският съюз би могъл да стане официално член на Г-20. Дипломати намекват, че това би могло да се случи през следващата година в Бразилия или през 2025 г. в Република Южна Африка. Все пак, този въпрос остава предмет на дискусия и преговори между членовете на Г-20 и Африканския съюз, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.

Свързани новини