Отидете към основна версия

2 241 16

Румънски фермери заплашват да блокират пристанища и митници от 1 октомври

  • румъния-
  • пристанища-
  • зърно-
  • продукти-
  • митници-
  • протест

Ако забраната за внос на зърно от Украйна не бъде удължена

Източник: БГНЕС

Румънски фермери заплашват да блокират пристанища и митници от 1 октомври, ако забраната за внос на зърно от Украйна не бъде удължена. Те изпратиха писмо с позицията си до президента Клаус Йоханис, премиера Марчел Чолаку и няколко министри.

Фермерите твърдят, че увеличението на количествата зърнени и маслодайни семена с произход от Украйна, които се внасят или преминават транзитно през територията на Румъния, оказват натиск върху цените на селскостопанските продукти, насищат капацитета за съхранение и логистичните транспортни вериги и засягат икономическата жизнеспособност на фермерите.

Според тях внесените и транзитни количества са се увеличили поради липса на средства за наблюдение и контрол. Те предупреждават, че ако забраната за внос не бъде удължена след 15 септември, цените ще паднат още повече и изкупуването на селскостопански продукти от Румъния ще бъде значително намалено.

Фермерите настояват за незабавно удължаване на забраната след 15 септември за внос на пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица и олио от Украйна и на продукти с украински произход от други държави, за времето на войната. Те искат и допълнителни мерки за сигурност (запечатване и мониторинг), директен митнически контрол за всички хранителни продукти, идващи от Украйна, с вземане на проби за определяне на качеството в съответствие с европейското законодателство и постоянно публично представяне на резултатите от анализите, пише БТА.

В противен случай фермерите заплашват с обща стачка от 1 октомври и блокиране на пристанищата и митниците в страната за неопределено време.

Реакцията на властите

Властите в Румъния все още не са коментирали исканията на фермерите. Европейската комисия обаче заяви, че е готова да разгледа възможността за удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: