Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Септември, 2023 15:30 2 221 16

Румънски фермери заплашват да блокират пристанища и митници от 1 октомври

  • румъния-
  • пристанища-
  • зърно-
  • продукти-
  • митници-
  • протест

Ако забраната за внос на зърно от Украйна не бъде удължена

Румънски фермери заплашват да блокират пристанища и митници от 1 октомври - 1
Източник: БГНЕС

Румънски фермери заплашват да блокират пристанища и митници от 1 октомври, ако забраната за внос на зърно от Украйна не бъде удължена. Те изпратиха писмо с позицията си до президента Клаус Йоханис, премиера Марчел Чолаку и няколко министри.

Фермерите твърдят, че увеличението на количествата зърнени и маслодайни семена с произход от Украйна, които се внасят или преминават транзитно през територията на Румъния, оказват натиск върху цените на селскостопанските продукти, насищат капацитета за съхранение и логистичните транспортни вериги и засягат икономическата жизнеспособност на фермерите.

Още новини от Украйна

Според тях внесените и транзитни количества са се увеличили поради липса на средства за наблюдение и контрол. Те предупреждават, че ако забраната за внос не бъде удължена след 15 септември, цените ще паднат още повече и изкупуването на селскостопански продукти от Румъния ще бъде значително намалено.

Фермерите настояват за незабавно удължаване на забраната след 15 септември за внос на пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица и олио от Украйна и на продукти с украински произход от други държави, за времето на войната. Те искат и допълнителни мерки за сигурност (запечатване и мониторинг), директен митнически контрол за всички хранителни продукти, идващи от Украйна, с вземане на проби за определяне на качеството в съответствие с европейското законодателство и постоянно публично представяне на резултатите от анализите, пише БТА.

В противен случай фермерите заплашват с обща стачка от 1 октомври и блокиране на пристанищата и митниците в страната за неопределено време.

Реакцията на властите

Властите в Румъния все още не са коментирали исканията на фермерите. Европейската комисия обаче заяви, че е готова да разгледа възможността за удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГОЛЯМ СМЯХ

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    чакат галя от козяк да им даде нареждане , къде да са , на диваните и тролят
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 1 Отговор
    иде, иде зърното с обеднен уран.. ся като ви пораснат по три уши , и по два клитора ще видите вие
  • 5 Произвели

    14 1 Отговор
    са , искат да си продадат реколтата ! Ганю за далавери с производителите на олио и "фермери " , махна забраната !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 3 Отговор
    Еб@л съм ги...
    Симонче, вместо да жалиш за тях... търчи при Шефа си да му надуеш масуря,че ще останеш без заплата...
  • 8 гост

    6 14 Отговор
    Според прогнозите на Международния съвет по зърното (International Grains Council), през селскостопанската 2021/2022 година, се очаква спад на износа на пшеница в света с около 18 млн. тона.
    За предходната селскостопанска година (от юли 2020 г. до юни 2021 г.), ТАСС публикува на основата на официални данни, първите 10 държави в света по износ на пшеница:
    Русия (38,1 млн. тона) - включително и количества от смес от пшеница и ръж
    САЩ (26,8 млн. тона)
    Канада (26,3 млн. тона)
    Украйна (16,9 млн. тона)
    Франция (14,4 млн. тона)
    Аржентина (12,2 млн. тона)
    Казахстан (8,1 млн. тона)
    Германия (7 млн. тона)
    Турция (6,4 млн. тона)
    Австралия (3 млн. тона)
    Други ( 8 млн. тона )
    Изводите , за русолюбци дето не могат да си ги направят !! Първо макар да е на първо място , Русия държи ПОД 23 % от световния износ на пшеница !! Второ общия износ на САЩ , Канада , Украйна и ЕС надхвърля 3 (три) ПЪТИ износа на Русия !! Трето 38 млн. тона при средна цена от 200 евро на тон ,макар че руската пшеница ВИНАГИ се е продавала с до 30 % по-ниска цена , прави жалките 7 , 6 милиарда приход !!!! Повтарям , ПРИХОД , а не печалба !! Дори да добавиш останалите видове зърно , царевица , слънчоглед , ечемик , които са в ПЪТИ , ама 4-5 пъти по-малко за Раша , трудно ще надхвърли 10 милиарда евро , пак повтарям , ПРИХОД , а не печалба !!

    Коментиран от #9, #13

  • 9 гост

    5 18 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Пак да обясним за путинолюбци , износа на зърно винаги е бил един вид "социална дейност" за подпомагане на по-бедните държави , които не могат сами да си осигурят прехраната , за да не възникват гладни бунтове и преселения !! И покрай това да се купи някой и друг продажен африкански политик !! И за твой още по-голям ужас , почти половината от износа на САЩ , Канада и ЕС всъщност е на СЕМЕНА за посев !!! Които са 4-5 пъти по-скъпи от обикновеното зърно и в самата Раша до 90 % от семената са ВНОС от същите тези държави !!! Което съвсем занулява и без това жалката "печалба" от износа !!
  • 10 Любо

    19 2 Отговор
    Нашите фермери за разлика от румънските, които достойно защитават държавните си интереси, са на подчинение на нашето профашистко правителство ръководено от американското посолство.
  • 11 Ивелин Михайлов

    17 1 Отговор
    Не искат да ядат уранов хляб, а нашите киртаци веднага се надупиха!
  • 12 Трудно е,

    8 0 Отговор
    но все пак може до известна степен да се п редпазим отчасти.Много народ си купува олио от Турция и от Гърция. Дали това е решение не знам, но поне не използват това , което е на пазара. Това не е бойкот, а инстинкт за самосъхранение. Има ли някой, който да е забравил Чернобил?
  • 13 Оня с магарето,

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    що пишеш с друг ник ,бе ..апут?
  • 14 Тон

    0 1 Отговор
    Правилно!
  • 15 Бравоооо

    5 0 Отговор
    Лобистите от ПП ДБ, ГЕРБ СДС, ДПС си свършиха работата срещу няколко цента от Галя и бай Иван пилето.
  • 16 ЕСгейците

    0 0 Отговор
    Изнагляха ЗАЩО УРСУЛА НЕ ЯДЕ ОТ ТОЗИ ФУРАЖ???ЩО НА ПРАВИТЕ НА ПРОСТИ Е.Л .УТРЕ ШЕ КАЖЕТЕ ДАЙ ДА ВИ ДУПЧИМ ЗА ЗДРАВЕ ЩЕ ВИДИТЕ КАКВА ВОЙНА ЩЕ СТАНЕ ЗАЩОТО И 5СТ НЕ ДАВАТЕ ЗА ЖИВОТА НИ ЩОМ НИ ХРАНИТЕ С РАК ТОВА ДЕМОНКРАТИЧНИЯ ЕСЕС СМЪРТ!
Новини по държави: