Отидете към основна версия

3 829 15

Боливия с тежко обвинение към САЩ

  • боливия-
  • сащ-
  • наркотици

Щатите дискредитират политиките за борба с наркотиците на други държави, преследвайки свои собствени геополитически цели

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Американските власти дискредитират политиките за борба с наркотиците на други държави, преследвайки свои собствени геополитически цели. Това мнение изрази боливийският вътрешен министър Едуардо дел Кастило.

„По отношение на меморандума на правителството на САЩ, който дискредитира нашата суверенна политика за борба с трафика на наркотици за 16-и пореден път, важно е да се изясни, че този документ, изготвен едностранно и лишен от техническа обосновка, има очевидни геополитически и политически цели“, каза той. написа на страницата си във Facebook.

Ръководителят на МВР отбеляза, че докато Вашингтон обвинява други страни, че не се борят ефективно с производството на наркотици, САЩ поддържат едно от най-високите нива на потребление на забранени вещества в света. Той призова страната „да не поема правомощия, които не ѝ се полагат“, а вместо това „да обърне внимание на случващото се на нейна територия с непропорционалната консумация на забранени вещества, което води до неконтролирано нарастване на международното търсене на наркотици“.

Според министъра през последните няколко години Боливия е „счупила рекорди по обем на конфискации и брой унищожени лаборатории“ за производство на наркотици. „Според последния доклад от самите САЩ, отглеждането на кока в Боливия остава на същото ниво и представлява само 8% от цялата кока, произведена в района на Андите“, казва дел Кастило.

В петък правителството на САЩ реши да класифицира Боливия, Венецуела и Мианмар като страни, които не предприемат адекватни мерки за борба с незаконното производство на наркотици.

В южноамериканската република има законни плантации от кока, които по закон могат да бъдат разположени само в два департамента (Ла Пас и Кочабамба) и не могат да надвишават общо 22 хиляди хектара. Листата от кока в Боливия се използват като тоник, който подобрява благосъстоянието при условия на голяма надморска височина. През 2013 г. републиката се върна в списъка на страните по Единната конвенция за упойващите вещества, като постигна въвеждането на клауза, позволяваща на жителите ѝ да дъвчат листа от кока.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.

Свързани новини