Отидете към основна версия

1 193 9

Канада подозира връзка между агенти на Делхи и убийството на сикхски лидер в Британска Колумбия

  • канада-
  • индия-
  • екстрадиция-
  • убийство-
  • британска колумбия

Поради това местните власти са експулсирали високопоставен служител на индийското разузнаване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канада заяви, че има достоверна информация, че агенти на индийското правителство са свързани с убийството на сикхски лидер в Британска Колумбия, извършено през юни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Поради това канадските власти са експулсирали високопоставен служител на индийското разузнаване.

Премиерът Джъстин Трюдо подчерта, че всяка намеса на чуждестранно правителството в убийството на канадски гражданин е "недопустимо нарушаване на суверенитета" на страната му.

Хардееп Сингх Ниджар бе застрелян пред сикхски храм в град Съри, Британска Колумбия, на 18 юни.

Ниджар е подкрепял искането на сикхите в родната си Индия да основат собствена държава с името Халистан. Той е бил заклеймен от индийските власти като "терорист".

"Канадските служби за сигурност активно проучват достоверни твърдения за потенциална връзка на агенти на индийското правителство с убийството на канадския гражданин Хардееп Сингх Ниджар", посочи Трюдо в извънредно изявление пред Камарата на общините.

"Канада изрази дълбокото си безпокойство пред високопоставени служители на разузнаването и сигурността от правителството на Индия. Миналата седмица на срещата на Г-20 изложих това лично и директно пред премиера Нарендра Моди", допълни Трюдо.

Миналата седмица Делхи съобщи, че Моди е изразил пред Трюдо сериозна загриженост относно протестите в Канада срещу Индия.

Външната министърка Мелани Жоли заяви, че Отава е експулсирала ръководителя на индийското разузнаване в Канада, но не оповести допълнителна информация.

В Канада живее най-голямата диаспора на сикхите, чиято родина е индийският щат Пенджаб, и многобройните им протести в страната изнервят Индия, отбелязва Ройтерс

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: