Отидете към основна версия

2 518 18

Дипломат призова ООН да създаде условия за завръщането на арменските бежанци в Нагорни Карабах

  • армения-
  • нагорни карабах-
  • франция-
  • бежанци-
  • посланик

Има и друга алтернатива на това да бъдеш бежанец, заяви посланичката на Армения във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посланичката на Армения във Франция призова международната общност и ООН да създадат "достойни условия" за завръщането на арменските бежанци в Нагорни Карабах, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Има и друга алтернатива на това да бъдеш бежанец", а именно завръщането на тези хора, заяви Хасмик Толмаджян пред радио Франс енфо, като подчерта, че "никой не иска да бъде бежанец, когато може да остане в собствената си страна".

Мисия на ООН пристигна в Нагорни Карабах днес, за да оцени хуманитарните нужди след бягството на повече от 100 000 арменци в Армения, последвало успешната светкавична офанзива на Азербайджан срещу сепаратистите.

"Бихме могли да очакваме от международната общност да осигури завръщането (на тези бежанци) в достойни, прилични условия, т.е. със сигурност", подчерта Толмаджян. Тя отбеляза, че международната общност се е провалила в този конфликт.

"Ако международната общност, с всички международни механизми, системата на ООН, цялата система за превенция, не е успяла да предотврати престъплението, не можем да кажем, че международната общност се е справила със задачата, че не се е провалила в мисията си", реагира тя.

Посланичката призова и за налагането на санкции, тъй като "историята на човечеството е показала, че безнаказаността насърчава повторното извършване на престъпления".

"За да спрем агресорите и престъпленията, се нуждаем от санкции, които могат да бъдат икономически или дипломатически. Без действия авторитарните лидери и престъпниците никога няма да спрат", настоя тя.

Миналата седмица арменските сепаратисти в Нагорни Карабах капитулираха пред светкавичната офанзива на Азербайджан, при която загинаха близо 600 души. "За първи път от създаването на ООН виждаме как една република изчезва пред очите ни", изрази съжаление дипломатът, като предупреди, че това може да създаде прецедент.

Самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах не беше призната от нито една държава - членка на ООН, включително Армения, припомня АФП.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: