1 Октомври, 2023 20:00 2 483 18

Дипломат призова ООН да създаде условия за завръщането на арменските бежанци в Нагорни Карабах

  • армения-
  • нагорни карабах-
  • франция-
  • бежанци-
  • посланик

Има и друга алтернатива на това да бъдеш бежанец, заяви посланичката на Армения във Франция

Дипломат призова ООН да създаде условия за завръщането на арменските бежанци в Нагорни Карабах - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посланичката на Армения във Франция призова международната общност и ООН да създадат "достойни условия" за завръщането на арменските бежанци в Нагорни Карабах, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Има и друга алтернатива на това да бъдеш бежанец", а именно завръщането на тези хора, заяви Хасмик Толмаджян пред радио Франс енфо, като подчерта, че "никой не иска да бъде бежанец, когато може да остане в собствената си страна".

Мисия на ООН пристигна в Нагорни Карабах днес, за да оцени хуманитарните нужди след бягството на повече от 100 000 арменци в Армения, последвало успешната светкавична офанзива на Азербайджан срещу сепаратистите.

"Бихме могли да очакваме от международната общност да осигури завръщането (на тези бежанци) в достойни, прилични условия, т.е. със сигурност", подчерта Толмаджян. Тя отбеляза, че международната общност се е провалила в този конфликт.

"Ако международната общност, с всички международни механизми, системата на ООН, цялата система за превенция, не е успяла да предотврати престъплението, не можем да кажем, че международната общност се е справила със задачата, че не се е провалила в мисията си", реагира тя.

Посланичката призова и за налагането на санкции, тъй като "историята на човечеството е показала, че безнаказаността насърчава повторното извършване на престъпления".

"За да спрем агресорите и престъпленията, се нуждаем от санкции, които могат да бъдат икономически или дипломатически. Без действия авторитарните лидери и престъпниците никога няма да спрат", настоя тя.

Миналата седмица арменските сепаратисти в Нагорни Карабах капитулираха пред светкавичната офанзива на Азербайджан, при която загинаха близо 600 души. "За първи път от създаването на ООН виждаме как една република изчезва пред очите ни", изрази съжаление дипломатът, като предупреди, че това може да създаде прецедент.

Самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах не беше призната от нито една държава - членка на ООН, включително Армения, припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #СВО

    16 16 Отговор
    Над 100 000 арменци изгонени от Карабах.
    Най-голямата етническа чистка в Европа след ВСВ, а "просветената и цивилизована"Европа мълчи, гледайки в другата посока ....

    "Европейски ценности"!

    Коментиран от #3, #6, #7

  • 2 от кога

    27 7 Отговор
    връшането в родината ти, те прави бежанец! Последно тези хора арменци ли са?
    Не знаех, че арменците, които се връщат в Армения са бежанци! Явно това ще е първта държава, която третира по този начин своите.
    Ами ако се върнат изведнъж всичките към 7-8 милиона, дето живеят извън Армения, то тогава да не помолят ООН да им намери и нови територии?

    Коментиран от #10

  • 3 никой

    25 10 Отговор

    До коментар #1 от "az #СВО":

    не ги е гонил. Да не изопачаваме - сами решиха да се върнат в Армения, ама май не са добре дошли у дома!

    Коментиран от #9

  • 4 Милене

    12 1 Отговор
    Много слаба работа на твоите подчинени,под всяка критика са.Само с л ъ ж и и криене на и с т и н а т а не с т а в а.А после защо Б ъ л г а р и я е на 112 м я с то по с в о б о д а. на с л о в о то.Това не са ж у р н а л и с ти,а американска п р и с л у га
  • 5 Лоша стратегия

    23 4 Отговор
    След 2 войни за завземане на азерската територия Нагорни Карабах , пътят на арменците от там завинаги е затворен . Гръцката стратегия на Армения да прави колонии и след това да обяви независимост претърпя неуспех .
  • 6 гост

    26 8 Отговор

    До коментар #1 от "az #СВО":

    30 години Армения се прави на две и половина , разчитайки на Раша , да окупира НЕЗАКОННО СУВЕРЕННА ТЕРИТОРИЯ НА АЗЕРБАЙДЖАН !!!! Призната официално от целия свят и няма НИКАКВО значение с какъв етнос е населена !!!! Това не значи , че имат право да обявяват измислени държави , ако спазваха закона , досега Азербайджан да им е дал всички права изисквани от международните институции , но не и да цепят територия !! И сега никой не ги е гонил , напротив Азербайджан искаше да останат , за да покаже пред света , че не иска прочистване , а само възстановяване на териториалната си цялост !! Така че дипломатката да не се прави на две и половина , никой не им е виновен !!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Посейдон

    9 18 Отговор

    До коментар #3 от "никой":

    Пред алтернативата да бъдат заклани, няма какво друго да направят освен да избягат

    Коментиран от #16

  • 10 Местен

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "от кога":

    Държава от 100 години, да е по стара от хилядолетна?

    Коментиран от #11

  • 11 и какво

    18 5 Отговор

    До коментар #10 от "Местен":

    хилядолетната държава не може да приеме своите, та ще моли ООН да им осигури условия да се махнат?!
    Айде моля, да ги определят за бежанци в собствената им родина! Може и да са избягали от Нгорни Карабах, но са отишли в родната им Армения, нали
  • 12 Радио Ереван

    12 4 Отговор
    Гузен негонен бяга! И на арменския поп да се оплачат няма кой да им помогне.
  • 13 Читател

    7 2 Отговор
    Да това е възможно. Възможно е бежанците да се завърнат в Нагорни Карабах. Такова нещо вече се е случвало. Държавата днес се нарича Косово. Обаче има условия да се случи всичко това -в Армения да се изгради най-голямата Американска военна база в света и там да се разположи 500000 хилядна армия на НАТО.
  • 14 браво на арменската дипломатка

    0 4 Отговор
    сега, перфектна на бфм. тв !!! Да видим тогава Иран???? Горни Карабах- 1913-1915- наследниците на геноцида на турците! Българската армия ги е спасявала само!Хасмик Толмайан- сега франс тв !
  • 15 Истината

    2 0 Отговор
    Посланикът да се оплача на арменския поп!
  • 16 АУУУУУ

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Посейдон":

    Това че арменците са християни го знаем само не разбирам защо трябва това да се споменава. Азерите пък са мюсюлмани. И какво? Понеже арменците са християни може би са един вид по привилегировани според автора? Когато през 1992-ра арменците клаха азербейджанци дали се подчертаваше, че арменците които извършват кланета са християни или тогава това не беше важно. Днес вече са "беззащитни и добри християни" нали така? Лошите азери мюсюлмани не им позволяват да анексират територии от тяхната държава.
  • 17 Питание!!

    3 0 Отговор
    Защо янките не се застъпват за арменците ??!!
  • 18 Турчин

    0 0 Отговор
    Глупава п$така. Иска други да вадят картофите от жарта и те да мамбат. Хем са виновни, хе се правят на ощипана мома...
Новини по държави: