Отидете към основна версия

1 962 6

Северна Корея критикува МААЕ

  • северна корея-
  • маае-
  • ядрена програма

Пхенян осъди агенцията, че се е присъединила към ръководената от САЩ кампания за оказване на натиск върху ядрената програма на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея осъди Международната агенция за атомна енергия, че се е присъединила към ръководената от САЩ кампания за оказване на натиск над нея и че е приела резолюция относно нейната ядрена програма, предаде Ройтерс.

Неназован говорител на Министерството на ядрената енергетика на Пхенян направи изявление, в което разкритикува резолюцията, приета в петък в МААЕ, която призовава Северна Корея да ограничи своите ядрени програми. Говорителят определи резолюцията като "резултат от заговор" от страна на САЩ и техните съюзници, заявявайки, че статутът на Корея като държава с ядрени оръжия вече е станал "необратим".

"Подобен фарс на враждебните сили е откровено признание за тяхното зловещо намерение да прикрият престъпните си действия на сериозно застрашаване на международната система за неразпространение на ядрените оръжия и да оправдаят враждебната си политика спрямо КНДР", каза говорителят, цитиран от севернокорейската държавна медия КЦТА.

Говорителят също така обвини ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси "в създаването на атмосфера за оказване на натиск върху КНДР чрез разпространяване на фалшиви твърдения" за предстоящ севернокорейски ядрен опит. Миналата година Гроси предупреди, че Пхенян може да
да възобнови ядрените опити за първи път от 2017 г. насам

"Ако МААЕ иска да избегне международните критики, че е платен глашатай на САЩ, то би било добре да се заеме с преодоляване на трудностите, пред които е изправена международната
общност", заяви говорителят, визирайки, както той каза, американското ядрено разпространение и изхвърлянето на отпадъчни води от авариралата японска атомна електроцентрала "Фукушима".

МААЕ няма достъп до Северна Корея, откакто Пхенян през 2009 г. изгони нейните инспектори, а след това рестартира ядрените си опити.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: