Отидете към основна версия

1 368 11

Кандидатът за еврокомисар от Нидерландия: Изкопаемите горива бързо трябва да останат в историята

  • вопке хукстра-
  • нидерландия-
  • еврокомисар-
  • климат-
  • изкопаеми горива

Днес решават дали Вопке Хустра ще е следващият ръководител на работата на ЕС по въпросите на климата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колкото по-скоро изкопаемите горива останат в историята, толкова по-добре, заяви днес кандидатът за следващ еврокомисар от Нидерландия Вопке Хукстра при изслушването в Европейския парламент в Страсбург. Той отбеляза значението на постепенното премахване на изкопаемите горива, както и на субсидиите за тях, защото са в разрез с енергийния преход на ЕС.

Хукстра говори пред парламентарната комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Той е предложен за еврокомисар по действията в областта на климата, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Според Хукстра ЕС не може да постигне чиста икономика сам и по тези въпроси е ключово международното сътрудничество. По неговите думи е важно да се запази приемствеността в целите на ЕС в областта на опазването на природата. Хукстра съобщи, че в следващите месеци ще предложи цел за напредък в опазването на околната среда до 2040 година.

Във вчерашното изслушване участваха евродепутати от парламентарните комисии по промишленост, изследвания и енергетика, по външни работи и по развитие.

Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент отложи снощи решението си дали да приеме бившия нидерландски външен министър Вопке Хукстра за следващ ръководител на работата на ЕС по въпросите на климата за днес следобед в 14 часа, когато се предвижда кандидатурата на Хукстра да бъде гласувана в пленарната зала. Ако бъде одобрен, Хукстра ще поеме част от задачите на своя сънародник Франс Тимерманс, който предпочете да се върне в националната политика.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: