Отидете към основна версия

3 647 38

Какво знаем за хората, заловени от "Хамас". Вижте реакцията на бащата на едно от заловените момичета

  • израел-
  • заложници-
  • хамас

Израел полага усилия да установи точния брой на заложниците

Снимкa: Shutterstock

Баща на израелска дъщеря разказва за момента, в който е разбрал, че Хамас са отвлекли дъщеря му в Газа.

Смята се, че десетки хора са били заловени в Израел от бойци на "Хамас" през уикенда.

Израел полага усилия да установи точния брой на заложниците, които са били взети в Газа, изолиран крайбрежен анклав от почти 2 милиона души, натъпкан в 140 квадратни мили, едно от най-гъсто населените места в света.

Подполковник Ричард Хехт, международен говорител на военните, заяви пред CNN в неделя, че "десетки" са били заловени и подчерта колко сложна е ситуацията, тъй като армията започна въздушни удари срещу Газа като отмъщение. В по-ранен брифинг той каза, че "цивилни, деца и баби" са сред държаните в плен.

Освен израелските пленници, има още няколко националности, за които се смята, че са взети за заложници.

Бригадите "Ал Касам", въоръженото крило на "Хамас", предупредиха, че израелските атаки в района могат да представляват заплаха за заложниците, като говорителят му Абу Обайда заяви в записано аудио съобщение в събота, че те "присъстват във всички оси в Ивицата Газа".

Подполковник Джонатан Конрикус, говорител на Израелските отбранителни сили (IDF), заяви пред CNN, че "е безпрецедентно в нашата история, че имаме толкова много израелски граждани в ръцете на терористична организация".

.Досега се знаеше, че групировката държи двама израелски цивилни, които са преминали границата в Газа и са били заловени, както и останките на двама израелски войници.

Ето какво знаем за някои от заложниците, взети от "Хамас", откакто групировката започна атаката си.

Стотици присъстващи на музикалния фестивал в Нова прекосиха равнините на пустинята Негев близо до Урим, общност близо до Ивицата Газа, опитвайки се да избягат от стрелците на „Хамас“, при ужасяващо преследване. Някои са убити, а други са заловени от въоръжени похитители, показват видеоклипове в социалните мрежи.

Подробности за заложниците от нападението започват да се появяват, тъй като членовете на семейството разпознават роднини в клиповете, които се разпространяват в социалните мрежи.

В едно видео, което стана популярно, израелска жена и нейният приятел – идентифицирани като Ноа Аргамани и Авинатан Ор – се вижда как са отвлечени. В него Аргамани е качена на мотоциклет, а Ор е задържан и накаран да ходи с ръце зад гърба си.

"Много е трудно, когато видиш някой, който е толкова близо до теб и знаеш толкова много, че се отнасят така с теб", казва Амир Моади, съквартирант на Ноа Аргамани, пред CNN, добавяйки, че познава около пет-шест души, които са били на фестивала и оттогава са изчезнали.

В друго видео, удостоверено от CNN, жена в безсъзнание, която е била на фестивала, може да бъде видяна да бъде показвана от въоръжени бойци в Газа, докато зрителите крещят "Аллах Акбар".

По-късно CNN потвърди самоличността на жената като германско-израелската гражданка Шани Лук.

Рикарда Лук, майката на Шани, каза пред CNN, че последно е говорила с дъщеря си, след като е чула ракети в Южен Израел, обаждайки се, за да види дали е стигнала до сигурно място. Шани казала на майка си, че на фестивала са налице малко места, където да се скрие.

"Тя отиваше към колата си и там имаше военни, които стояха до колите и стреляха, така че хората не можеха да стигнат до колите си, дори и да искат. И точно тогава я взеха", каза Рикарда пред CNN и добави, че се надява да види дъщеря си отново.

"Изглежда много зле, но все още имам надежда. Надявам се, че все още е жива някъде. Няма на какво друго да се надяваме, затова се опитвам да вярвам", каза тя.

Баща на израелска дъщеря разказва за момента, в който е разбрал, че Хамас са отвлекли дъщеря му в Газа.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Свързани новини