Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 17:15 3 628 38

Какво знаем за хората, заловени от "Хамас". Вижте реакцията на бащата на едно от заловените момичета

  • израел-
  • заложници-
  • хамас

Израел полага усилия да установи точния брой на заложниците

Какво знаем за хората, заловени от "Хамас". Вижте реакцията на бащата на едно от заловените момичета - 1
Снимкa: Shutterstock

Баща на израелска дъщеря разказва за момента, в който е разбрал, че Хамас са отвлекли дъщеря му в Газа.

Смята се, че десетки хора са били заловени в Израел от бойци на "Хамас" през уикенда.

Израел полага усилия да установи точния брой на заложниците, които са били взети в Газа, изолиран крайбрежен анклав от почти 2 милиона души, натъпкан в 140 квадратни мили, едно от най-гъсто населените места в света.

Подполковник Ричард Хехт, международен говорител на военните, заяви пред CNN в неделя, че "десетки" са били заловени и подчерта колко сложна е ситуацията, тъй като армията започна въздушни удари срещу Газа като отмъщение. В по-ранен брифинг той каза, че "цивилни, деца и баби" са сред държаните в плен.

Освен израелските пленници, има още няколко националности, за които се смята, че са взети за заложници.

Бригадите "Ал Касам", въоръженото крило на "Хамас", предупредиха, че израелските атаки в района могат да представляват заплаха за заложниците, като говорителят му Абу Обайда заяви в записано аудио съобщение в събота, че те "присъстват във всички оси в Ивицата Газа".

Подполковник Джонатан Конрикус, говорител на Израелските отбранителни сили (IDF), заяви пред CNN, че "е безпрецедентно в нашата история, че имаме толкова много израелски граждани в ръцете на терористична организация".

.Досега се знаеше, че групировката държи двама израелски цивилни, които са преминали границата в Газа и са били заловени, както и останките на двама израелски войници.

Ето какво знаем за някои от заложниците, взети от "Хамас", откакто групировката започна атаката си.

Стотици присъстващи на музикалния фестивал в Нова прекосиха равнините на пустинята Негев близо до Урим, общност близо до Ивицата Газа, опитвайки се да избягат от стрелците на „Хамас“, при ужасяващо преследване. Някои са убити, а други са заловени от въоръжени похитители, показват видеоклипове в социалните мрежи.

Подробности за заложниците от нападението започват да се появяват, тъй като членовете на семейството разпознават роднини в клиповете, които се разпространяват в социалните мрежи.

В едно видео, което стана популярно, израелска жена и нейният приятел – идентифицирани като Ноа Аргамани и Авинатан Ор – се вижда как са отвлечени. В него Аргамани е качена на мотоциклет, а Ор е задържан и накаран да ходи с ръце зад гърба си.

"Много е трудно, когато видиш някой, който е толкова близо до теб и знаеш толкова много, че се отнасят така с теб", казва Амир Моади, съквартирант на Ноа Аргамани, пред CNN, добавяйки, че познава около пет-шест души, които са били на фестивала и оттогава са изчезнали.

В друго видео, удостоверено от CNN, жена в безсъзнание, която е била на фестивала, може да бъде видяна да бъде показвана от въоръжени бойци в Газа, докато зрителите крещят "Аллах Акбар".

По-късно CNN потвърди самоличността на жената като германско-израелската гражданка Шани Лук.

Рикарда Лук, майката на Шани, каза пред CNN, че последно е говорила с дъщеря си, след като е чула ракети в Южен Израел, обаждайки се, за да види дали е стигнала до сигурно място. Шани казала на майка си, че на фестивала са налице малко места, където да се скрие.

"Тя отиваше към колата си и там имаше военни, които стояха до колите и стреляха, така че хората не можеха да стигнат до колите си, дори и да искат. И точно тогава я взеха", каза Рикарда пред CNN и добави, че се надява да види дъщеря си отново.

"Изглежда много зле, но все още имам надежда. Надявам се, че все още е жива някъде. Няма на какво друго да се надяваме, затова се опитвам да вярвам", каза тя.

Баща на израелска дъщеря разказва за момента, в който е разбрал, че Хамас са отвлекли дъщеря му в Газа.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    38 20 Отговор
    Това е трагедия не може така да се постъпва с мирното население, не може да се ловят и да безчинстват с него.
    Типично варварско отношение

    Коментиран от #11, #36

  • 2 Колко Невинни Палестинци,

    48 20 Отговор
    бяха убити през всичките тези години?

    Коментиран от #6

  • 3 Естествен Интелект

    32 12 Отговор
    Насълзиха ми се очите. А, мушичка - винарка е била причината.
  • 4 Свободен

    32 33 Отговор
    Големи чудовища се оказаха палестинците!
    Вече ще си имам едно наум, щом стане въпрос за араби!
    И е крайно време да се затворят границите!
    Нямат място тук!

    Коментиран от #37

  • 5 да де

    52 3 Отговор
    В една война в която омразата трупана години избива няма милост и двете страни го знаят.

    Коментиран от #12

  • 6 честен ционист

    10 21 Отговор

    До коментар #2 от "Колко Невинни Палестинци,":

    Със сигурност по-малко, отколкото са се развъдили.

    Коментиран от #32

  • 7 123456

    12 6 Отговор
    Работата ми намирисва на Видовден, ама да видим........
  • 8 Дядо Пройко

    28 29 Отговор
    Терористите от ХАМАС за пореден път доказаха ,че са варвари и примитиви.И с право Израел ги мачка.Защото с прости и необразовани примати ,няма как да се преговаря.
  • 9 фактите

    34 11 Отговор
    За грешките на режимите винаги плащат народите, както се вижда сега украинския народ плаща за режима на Зеленски установен от Америка, израелския съответно за техния режим пак установен от Америка и т. н. Дори и ние си плащаме за режима сглибка също установен от Америка...
  • 10 Всич не ни интересува

    28 18 Отговор
    Кой са хората, заловени от "Хамас". Те не са личности а стока в момента. Аре да не го играете на евтина пропаганда и съчувствие да търсите. Палестинците са си прави и Израел трябва да коригира политиката си на Апартейд и Холокост над палестинците.....и повтарям: заловените от "Хамас" не са личности а стока за размяна в момента.

    Коментиран от #16, #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Умен по цялата глава

    17 38 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    Каква омраза бе - 150 хиляди Палестинци работят в Израел ,получават заплати и съжителстват Мирно...Руснаците подклаждат там размирици още по Комунистическо...Половин Сирия срутиха въоръжените Терористи на Пригожин и Вагнер...

    Коментиран от #19

  • 13 Генерал 🇧🇬

    31 5 Отговор
    Медиите никога няма да ви кажат цялата история за Израел и Палестина...

    Чуйте какво казва Ирландският посланик за ситуацията в Газа: Защо 6 милиона души палестинци, прогонени от домовете им през 1947-48 нямат право да се върнат там. Защо чужденци имат право да отидат там, а на местните хора им е отказано. Дали не е това причината за конфликта - за това, че им отказвате да се върнат в своите домове, в своята земя и села. Те имат пълното право да се върнат и според международното право, но вие им отнемате това право. Защо им отказвате това право, а го давате на хора, които нямат нищо общо с тази земя. Вие искате ли изобщо там да има мир?
  • 14 Нали за "изключителност" на евреите

    20 7 Отговор
    Се говореше толкова време, а палестинците са животни в човешки образ ? Нали така а? Ей сега ще видят Израел една "изключителност" 1 евреин за 120 палестинци ....
  • 15 Вашето Мнение

    19 11 Отговор
    Колкото и да ме триете не ми пука за пленените евреи. Дойде време и те да се почувстват като дивеч.
  • 16 Хахахаха

    16 5 Отговор

    До коментар #10 от "Всич не ни интересува":

    Ама как по учебник го играят и заложниците като Личности да се представят.... Още ли минават тези номера се чудя някъде ? Разбира се че не са личности а стока за размяна в момента ++++++++++
  • 17 Комунист

    7 18 Отговор

    До коментар #10 от "Всич не ни интересува":

    Тази стока ще им излезе през носа.Съвсем скоро.

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Хахахаха

    18 6 Отговор
    Ако Хамас са "терористи" а с "терористи" не се преговаря .........а да видим дали Хамас са "терористи" и преговори дали няма да има ? .....
  • 19 Пст!

    20 5 Отговор

    До коментар #12 от "Умен по цялата глава":

    Пет века мълча и тича с иб рика да обслужваш агите и да чакаш донските казаци,сега си отворил уста като механджийска порта,правораздаване ще ми имитираш. Не те ли е срам мъничко бе?

    Коментиран от #27, #34

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 А палестинците?

    19 2 Отговор
    Сълзливи разкази и вайкания, все едно историята започва от вчера или онзи ден, а не от 1947г. Ако за всичко го караме така късопаметно, скоро ще се върнем при маймуните, а може и още по-назад.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сатана Z

    10 3 Отговор
    Терористите от ХАМАС са отказали размяна на пленници при посредничеството на Египет.
    Телеграма каналите са пълни с видеа показващи разстрели на цивилни и военнопленници от ХАМАС.Да не повярваш,че камиларите атакуват с Gopro камери.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ами

    14 5 Отговор
    сега освен да настане голямо демократично избиване на 2та милиона палестонци живеещи в газа
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Камилар от Газа

    7 6 Отговор
    Бир оргиясекими ше издържи щерката хазарска.
  • 29 Mиcиpkи!

    10 2 Отговор
    "Много е трудно, когато видиш някой, който е толкова близо до теб и знаеш толкова много, че се отнасят така с теб".

    Когато човек знае кво му е, само аз знам кво ми е!
  • 30 Така така

    12 1 Отговор
    За нещастие страдат така и от двете страни, но вие показвата само угодната на вас...... май не е много демократично истината има две лица и тя е по средата
  • 31 В.В.П.

    5 3 Отговор
    Израел даде маха от земята на Палестина ,Ливан и Сирия...Да върви в ада ..
  • 32 Те са си у тях.

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Развъдили са се в държавата си.
  • 33 И двете страни са в лошо положение.

    3 2 Отговор
    Жал ми е и за двете страни.И двете страни са виновни за този конфликт.
  • 34 Учуден

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пст!":

    Че донските казаци да не са Руснаци??? Бе ти нещо съвсем си объркал Народите ....
  • 35 Бобо

    4 1 Отговор
    Къде са видеата с пале стинските майки, които оплакват телата на непълнолетните си деца от последните години?
  • 36 Калпазанин

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    А какво е когато евреи гонят от домовете им и земите им палестинци, стрелят по деца и жени разселват и ги,( виж по горе в статията) 2 мил в 140 кв км. Демокрация ли? Питам аз и отговор не искам досега да си чул за санкции по евреин, а защо ли аджеба. Защото сте нагли и лицемерни
  • 37 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Свободен":

    Свободния, ти сега ли се сети за палестинците амид да беше следиш събитията та да разбереш що за "хора" са евреите
  • 38 Развийш ли

    1 0 Отговор
    Жална им майка на терористите Ще има жестоко отмъщение от страна на Израел да почувстват как е да убият жена ти и децата ти макър че самите терористи си ги обучават за убийци и камикадзета с бомби