Отидете към основна версия

1 813 5

Египет: Израел наказва всички в Газа

  • египет-
  • президент-
  • абдел фатах ас сиси-
  • израел-
  • газа

Действията на Тел Авив излязоха от рамките на самозащита, смята президентът Абдел Фатах ас Сиси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Eгипетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви, че действията на Израел в отговор на масираната атака на "Хамас" е равносилен на "колективно наказание" за хората в гъсто населената ивица Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

След изненадващата атака на 7 октомври Израел нанася вълни от въздушни удари по Газа, а вероятността за предстояща израелска сухопътна офанзива на територията е голяма.

"Настоящите действия според мен излязоха извън рамките на правото на самозащита от страна на Израел и се превърнаха в колективно наказание на ивицата Газа, населена с 2,3 млн. палестинци", заяви той в телевизионно обръщение на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Кайро.
Посещението на Блинкън в Египет е част от регионална обиколка, целяща да предотврати прерастването на конфликта на Израел с "Хамас" в регионална война. Той вече посети Израел, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). По-рано висшият американски дипломат се срещна с влиятелния престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман в Рияд.

"Много е важно да се деескалира напрежението, а също така да се улесни влизането на помощи в ивицата Газа", каза египетският президент.

Държавният секретар на САЩ каза, че контролираният от Египет граничен пункт към Газа ще бъде отворен отново и че САЩ работят с Египет, Израел и ООН за предоставяне на помощ през него.

Стотици тонове помощи от няколко държави стоят от дни на Синайския полуостров в Египет в очакване на споразумение за безопасното им доставяне в Газа и евакуацията на някои притежатели на чуждестранни паспорти през граничния пункт "Рафах".

"Египет осигури много материална помощ за хората в Газа и "Рафах" ще бъде отворен отново", каза Блинкън пред репортери в Кайро след "много добър разговор" с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси. "Заедно с Организацията на обединените нации, с Египет, с Израел и с други страни създаваме механизъм, чрез който помощта да се достави на хората, които се нуждаят от нея", добави той.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини