16 Октомври, 2023 05:19 1 812 5

Египет: Израел наказва всички в Газа

  • египет-
  • президент-
  • абдел фатах ас сиси-
  • израел-
  • газа

Действията на Тел Авив излязоха от рамките на самозащита, смята президентът Абдел Фатах ас Сиси

Египет: Израел наказва всички в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Eгипетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви, че действията на Израел в отговор на масираната атака на "Хамас" е равносилен на "колективно наказание" за хората в гъсто населената ивица Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

След изненадващата атака на 7 октомври Израел нанася вълни от въздушни удари по Газа, а вероятността за предстояща израелска сухопътна офанзива на територията е голяма.

"Настоящите действия според мен излязоха извън рамките на правото на самозащита от страна на Израел и се превърнаха в колективно наказание на ивицата Газа, населена с 2,3 млн. палестинци", заяви той в телевизионно обръщение на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Кайро.
Посещението на Блинкън в Египет е част от регионална обиколка, целяща да предотврати прерастването на конфликта на Израел с "Хамас" в регионална война. Той вече посети Израел, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). По-рано висшият американски дипломат се срещна с влиятелния престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман в Рияд.

"Много е важно да се деескалира напрежението, а също така да се улесни влизането на помощи в ивицата Газа", каза египетският президент.

Държавният секретар на САЩ каза, че контролираният от Египет граничен пункт към Газа ще бъде отворен отново и че САЩ работят с Египет, Израел и ООН за предоставяне на помощ през него.

Стотици тонове помощи от няколко държави стоят от дни на Синайския полуостров в Египет в очакване на споразумение за безопасното им доставяне в Газа и евакуацията на някои притежатели на чуждестранни паспорти през граничния пункт "Рафах".

"Египет осигури много материална помощ за хората в Газа и "Рафах" ще бъде отворен отново", каза Блинкън пред репортери в Кайро след "много добър разговор" с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси. "Заедно с Организацията на обединените нации, с Египет, с Израел и с други страни създаваме механизъм, чрез който помощта да се достави на хората, които се нуждаят от нея", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бесен

    20 5 Отговор
    Абе нещо Хага, ужасяващи престъпления , безпрецедентни и брутални атаки, къде отидоха патетичните заглавия?
    По данни на западната преса! вече има над милион бежанци, само за последните дни са убити над 700 деца, къде е прословутия ви демократичен морал? После защо има тероризъм... Когато те изгонят от собствения дом, когато виждаш убитите жени и деца, когато спреш да виеш от болка идва отвъщението, за съжаление отмъщението е и за всички ония, които подклаждат тази лудост. Пази, Господи!
  • 2 Цирк с много кръв по сцената

    18 4 Отговор
    Колективния запад все по-уверено демонстрира двойни стандарти, мисирките послушни,цезурата на ниво. Пардон, "демокрацията"... Съюзниците добре опаковано в гръмки изявления продължение на третия райх ли ще се окажат накрая ?
  • 3 Ветеран от Протеста

    4 7 Отговор
    Вече 10 години Иран финансира Терористичната групировка Хамас.Всяка година са финансирали по 400 милиона долара за оръжие,за изграждане на полигони за обучение на Терористи.Хамас вече са около 40 хиляди..Оръжията са внасяни през Египет..Всички Арабски държави са замесени..Изграждането на стотици километри подземни тунели от бетон също е финансирано от Иран ...Газа е автономна област в границите на държавата Израел ,но може и да не е вече Автономна,ако няма палестинци там....
  • 4 ЛГБТЮ

    4 0 Отговор
    Интереса към статията, щеше да е неимоверно по-висок, ако в заглавието, едното А, беше заменено с Ъ! Бухаха
  • 5 Ха ха ха така така

    3 3 Отговор
    Палестинците са измислен народ , и като такъв са просто сбирщина от ислямисти -терористи , нека се сърдят сами на себе си , те си избраха Хамас да ги ръководи и командва , значи те ще си носят отговорността за това, което ще им се случва след зверствата на избрания от тях Хамас ......