Отидете към основна версия

2 005 17

"Хамас" най-вероятно използват севернокорейски оръжия

  • северна корея-
  • хамас-
  • израел-
  • конфликт-
  • оръжия

Северна Корея отрече да е продавала оръжие на терористичната групировка

Снимкa: Shutterstock

Терористите от "Хамас", които нападнаха Израел на 7 октомври, вероятно са използвали севернокорейски оръжия, показват анализи и различни доказателства, включително видеоклип на войници и оръжия, иззети от Израел. По-рано Северна Корея отрече да е продавала оръжие на терористичната групировка, съобщава Fox News, цитирана от News.bg.

Едно оръжие в центъра на спора, използвано от "Хамас", е гранатомета F-7, противотанково оръжие, което бойците обикновено използват срещу бронирани превозни средства. Видеозапис на терористи от "Хамас", използващи F-7, беше потвърден след анализ от двама експерти по севернокорейските оръжия и южнокорейското военно разузнаване. Асошиейтед прес също направи анализ на оръжия, забелязани на бойното поле.

Тези гранатомети изстрелват по една бойна глава и могат бързо да се презареждат, което ги прави ценни оръжия за по-малки милиции и партизански сили, които водят сблъсъци включващи тежки превозни средства.

"Не е изненада да видим севернокорейски оръжия в "Хамас"", каза Мат Шрьодер, старши изследовател в Small Arms Survey, който написа ръководство за леките оръжия на Пхенян.

В допълнение към гранатометa F-7, пропагандните видеоклипове и снимки на "Хамас" показват неговите изтребители с управляемата противотанкова ракета Bulsae на Северна Корея.

Военно видео, разгледано от Асошиейтед Прес показва боец на "Хамас", носещ F-7, маркиран с въпросната червена ивица. Оръжията, иззети от израелската армия и показани на журналисти, също включват червената лента и други дизайнерски елементи, съответстващи на F-7.

"Хамас" също използва севернокорейската самозарядна пушка тип 58, вариант на автомата Калашников, според Н. Р. Джензен-Джоунс, оръжеен експерт, който работи като директор на консултантската компания Armament Research Services.

"Северна Корея отдавна подкрепя палестински въоръжени групировки и севернокорейските оръжия са били документирани преди това сред блокираните доставки", каза Джензен-Джоунс пред Асошиейтед прес.

Русия използва подобни оръжия и севернокорейският F-7 прилича на широко разпространена реактивна граната RPG-7 от съветската ера, но има няколко забележими разлики, включително отличителна червена ивица на бойната глава.

"Хамас" публикува изображения от тяхното обучение, на които се виждат бойци с оръжие с реактивна граната с червена ивица и други дизайнерски елементи, съответстващи на F-7, каза Шрьодер.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея конкретно идентифицира F-7 като едно от севернокорейските оръжия, които смята, че "Хамас" е използвал при атаката по време на брифинг за пресата във вторник.

Израелските военни отказаха да идентифицират произхода и производителя на тези ракетни гранати, позовавайки се на продължаващата война с "Хамас".

Джензен-Джоунс каза, че употребата на F-7 е документирана в Сирия, Ирак, Ливан и Ивицата Газа.

Миналата седмица Пхенян отхвърли това, че доставя оръжията си на "Хамас", като "безпочвен и фалшив слух", организиран от Съединените щати.

Северна Корея поддържа дипломатически отношения с палестински лидери от 1966 г.

Миналата седмица Белият дом заяви, че Северна Корея продължава да доставя конвенционални оръжия на Русия, след като достави повече от 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси за снабдяване на руската армия във войната с Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: