19 Октомври, 2023 13:38 2 004 17

"Хамас" най-вероятно използват севернокорейски оръжия

  • северна корея-
  • хамас-
  • израел-
  • конфликт-
  • оръжия

Северна Корея отрече да е продавала оръжие на терористичната групировка

"Хамас" най-вероятно използват севернокорейски оръжия - 1
Снимкa: Shutterstock

Терористите от "Хамас", които нападнаха Израел на 7 октомври, вероятно са използвали севернокорейски оръжия, показват анализи и различни доказателства, включително видеоклип на войници и оръжия, иззети от Израел. По-рано Северна Корея отрече да е продавала оръжие на терористичната групировка, съобщава Fox News, цитирана от News.bg.

Едно оръжие в центъра на спора, използвано от "Хамас", е гранатомета F-7, противотанково оръжие, което бойците обикновено използват срещу бронирани превозни средства. Видеозапис на терористи от "Хамас", използващи F-7, беше потвърден след анализ от двама експерти по севернокорейските оръжия и южнокорейското военно разузнаване. Асошиейтед прес също направи анализ на оръжия, забелязани на бойното поле.

Тези гранатомети изстрелват по една бойна глава и могат бързо да се презареждат, което ги прави ценни оръжия за по-малки милиции и партизански сили, които водят сблъсъци включващи тежки превозни средства.

"Не е изненада да видим севернокорейски оръжия в "Хамас"", каза Мат Шрьодер, старши изследовател в Small Arms Survey, който написа ръководство за леките оръжия на Пхенян.

В допълнение към гранатометa F-7, пропагандните видеоклипове и снимки на "Хамас" показват неговите изтребители с управляемата противотанкова ракета Bulsae на Северна Корея.

Военно видео, разгледано от Асошиейтед Прес показва боец на "Хамас", носещ F-7, маркиран с въпросната червена ивица. Оръжията, иззети от израелската армия и показани на журналисти, също включват червената лента и други дизайнерски елементи, съответстващи на F-7.

"Хамас" също използва севернокорейската самозарядна пушка тип 58, вариант на автомата Калашников, според Н. Р. Джензен-Джоунс, оръжеен експерт, който работи като директор на консултантската компания Armament Research Services.

"Северна Корея отдавна подкрепя палестински въоръжени групировки и севернокорейските оръжия са били документирани преди това сред блокираните доставки", каза Джензен-Джоунс пред Асошиейтед прес.

Русия използва подобни оръжия и севернокорейският F-7 прилича на широко разпространена реактивна граната RPG-7 от съветската ера, но има няколко забележими разлики, включително отличителна червена ивица на бойната глава.

"Хамас" публикува изображения от тяхното обучение, на които се виждат бойци с оръжие с реактивна граната с червена ивица и други дизайнерски елементи, съответстващи на F-7, каза Шрьодер.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея конкретно идентифицира F-7 като едно от севернокорейските оръжия, които смята, че "Хамас" е използвал при атаката по време на брифинг за пресата във вторник.

Израелските военни отказаха да идентифицират произхода и производителя на тези ракетни гранати, позовавайки се на продължаващата война с "Хамас".

Джензен-Джоунс каза, че употребата на F-7 е документирана в Сирия, Ирак, Ливан и Ивицата Газа.

Миналата седмица Пхенян отхвърли това, че доставя оръжията си на "Хамас", като "безпочвен и фалшив слух", организиран от Съединените щати.

Северна Корея поддържа дипломатически отношения с палестински лидери от 1966 г.

Миналата седмица Белият дом заяви, че Северна Корея продължава да доставя конвенционални оръжия на Русия, след като достави повече от 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси за снабдяване на руската армия във войната с Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    8 3 Отговор
    ако имам достатъчно пари , мога и ЯО да си купя , предполагам..има ли търсене , има и предлагане
  • 2 Пич

    23 7 Отговор
    Какво ми предполагате бе !!! Те си казаха - Украйна им е препродала подарените козяшки оръжия !!!

    Коментиран от #8

  • 3 стига сте ни насилвали

    22 4 Отговор
    нагласите и фактите НЕПРЕМЕННО срещу ХАМАС и Русия. Нещата са много по-сложни. Ние имаме глави на раменете си. Обяснете например защо СЕДЕМДЕСЕТ и ПЕТ години вече не се решава основният проблем на съществуване между Палестина и Израел. НИМА НЕ ЗНАЕТЕ?
  • 4 БСП за България и Радев

    16 6 Отговор
    Това е поредната инсинуация на колективния нациски Запад. Нито има руски, нито китайски, нито корейски оръжия за справедливо бунтуващите палестинци
  • 5 ИДИЛ

    11 2 Отговор
    Или АК произведени в бг, въпреки че лицензът е изтекъл отдавна.
  • 6 Хаха

    17 4 Отговор
    Развинти им се фантазията. И децата знаят че ползват американско оръжие.
  • 7 Китай

    4 11 Отговор
    Китайски дипломат върна на руските служби забравено бутафорно ядрено куфарче което са дали на миниатюрния да мъкне със себеси за да си придава стойност.пияният саве Ц ки служител забравил бутафорната играчка на вожда е изчезнал. Ай стига Ла?
  • 8 Последния Софиянец

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Оръжието на Хамас са бракувани американски пушки от корейската война.Те бяха подарени на Зеленски а кораба Рожен ги превози до Палестина
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 всоклин

    11 4 Отговор
    Не бре Западни гл упаци, с ваше оръжие са въоръжени. Вие давате на наркомана и бандера фашист , а той го продава нелегално и си пълни сметката с пари, и иска още. Само че понеже част от парата се връща им към вас и сега трябва да се излъже някак си че иначе ще се размирише. Със Западно оръжие са въоръжени.
  • 11 !!!?

    4 15 Отговор
    Кремъл - опора на терористичният Интернационал !!
  • 12 5343

    9 3 Отговор
    Хамас доказано използват и японски пикапи. И какво от това?
  • 13 Пак сме в теорията на вероятности.

    9 2 Отговор
    Една година ни се продънваха ушите как руснаците "вероятно" свършвали ракетите. А пък украинците заявиха, че ако е американско оръжието, "вероятно" Русия го е задържала на техния фронт и го е предала на терористите. При всички скрийншотове от даркнета за предлагано много изгодно американско оръжие там, очевидно с източник Украйна. "Вероятно" мислите, че хората ядат доматите с колците.
  • 14 Азз

    7 2 Отговор
    Не-е-е-е ....западно е .....питайте зеления наркоман....от началото на войната продава ли продава.....
  • 15 ТИА

    5 0 Отговор
    Вие стискайте палци, корейците да не им доставят от големите им ракети.
  • 16 Вирус

    1 0 Отговор
    Нали бяха американски кво се обръщат сега хахаха лъжливите овчарчета
  • 17 Я кажете

    0 0 Отговор
    За произхода на натовско оръжие , че и такова имаше . Какво сте се хванали за една ракетка с червена лента
Новини по държави: