Отидете към основна версия

4 118 37

Търпението на ЕС към Сърбия се изчерпва

  • европейски съюз-
  • сърбия-
  • изчерпва-
  • търпение-
  • косово-
  • конфликт

Това каза докладчикът за Косово в Европейския парламент Виола Фон Крамон

Снимкa: Shutterstock

Докладчикът за Косово в Европейския парламент (ЕП) Виола фон Крамон заяви днес, че търпението на членките на Европейския съюз към Сърбия постепенно се изчерпва и че са възможни рестриктивни мерки, насочени към ръководството, а не към гражданите, ако не съдейства на разследването на събитията в Банска, съобщава белградският вестник "Данас", цитирана от БТА.

Днес Европейският парламент трябва да гласува "Резолюция за последните развития в диалога Сърбия-Косово, включително за ситуацията в общините в северно Косово", по предложение на социалдемократите от ЕП. Според изтеклите проекти на тази резолюция, в нея се споменават рестриктивни мерки към Сърбия и се иска екстрадирането на /организатора на въоръжената група сърби, които убиха косовски полицай в село Банска на 24 септември/ Милан Радойчич в Косово, което фон Крамон потвърди в предаване по сръбската телевизия Ен 1.

Докладчикът за Косово посочи още, че не може да прогнозира гласуването на резолюцията, но не очаква да има много гласове против.

Тя повтори, че ЕС не иска да наказва гражданите на Сърбия, че трябва да се прави разлика и че мерките са изрично срещу ръководството. "А това означава, че в случай, че няма сътрудничество, ако разследването не е прозрачно и тези, които смятаме, че трябва да бъдат съдебно преследвани, не бъдат преследвани, ще бъдат взети мерки. Възможно е да няма повече срещи с високопоставени лица, да бъдат спрени средствата за инфраструктурата или да има ефект върху преговорите за присъединяване към ЕС“, каза тя.

 

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: