Отидете към основна версия

4 222 33

Тайланд се отказа да купува супермодерна китайска подводница

  • тайланд-
  • китай-
  • подводница-
  • фрегата-
  • сделка

Вместо S26T Yuan страната ще придобие фрегата на стойност 470 млн. USD

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тайландското правителство реши да се откаже от покупката на китайската подводницата S26T Yuan в полза на закупуването на фрегата на стойност 17 милиарда бата (470 млн. USD), съобщи Thai PBS.

Министърът на отбраната на Тайланд Сутин Клангсаенг каза, че китайското правителство вече се е съгласило да разгледа предложението и следващият кръг от преговори е насрочен за ноември.

Сделката за закупуване на подводницата се провали, тъй като китайската корабостроителна компания CSOC не успя да изпълни договора за оборудване на подводницата с дизелов двигател германско производство, тъй като Германия отказа да я продаде на Китай. Пекин, от своя страна, предложи вместо това да оборудва подводницата с двигател, произведен в Китай, който не беше одобрен от тайландския флот. Впоследствие Кралският флот предложи закупуването на фрегата или офшорен патрулен кораб като алтернатива. Правителството на Тайланд реши да избере варианта с фрегата.

Ръководителят на МО подчерта, че през следващия месец може да бъде сключена нова сделка.

Кабинетът на Тайланд одобри закупуването на подводницата S26T Yuan от Китай през април 2017 г. Оттогава сделката е отлагана няколко пъти. Общо е планирано да бъдат закупени три такива подводници на обща стойност 36 милиарда бата (1 млрд. USD).

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.

Свързани новини