Отидете към основна версия

1 828 27

Турция праща лекарства в ивицата Газа

  • израел-
  • хуманитарна помощ-
  • ивицата газа-
  • турция-
  • египет

Анкара възнамерява да изпрати в района полеви болници и линейки

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Анкара съгласува с Кайро да изпрати в неделя сутринта самолет с хуманитарна помощ за жителите на ивицата Газа. "Самолет, принадлежащ на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган ще лети за Египет с лекарства и медицински консумативи, за да помогне на Газа. Група от лекари, състояща се от 20 специалисти, ще бъде на борда на самолета", каза турският здравен министър Фахретин Коджа.

Той отбеляза, че се е договорил с ръководителя на египетското министерство на здравеопазването за консултации на лекари, готови да бъдат изпратени с египетските си колеги, за да се определи от какви лекарства и оборудване се нуждаят жителите на Газа. Предвижда се също да се проведе проучване на техническата осъществимост за създаването на полеви болници на летището в град Ел Ариш в северната част на Синайския полуостров и на контролно-пропускателния пункт Рафах.

„Едновременно с тези дейности се планира да бъдат изпратени лекарства, консумативи и оборудване на летище Ел-Ариш на три товарни самолета според списъка с нуждите, който ще бъде осигурен от Министерството на здравеопазването и населението на Египет. Освен това, след завършване на необходимите одобрения, се планира да бъдат изпратени полеви болници и линейки с помощта на кораба“, обяви още Коджа.

В събота през пункта преминаха 20 камиона от общо 200 камиона с хуманитарна помощ, доставена през последните дни от международната общност на летището в Ел Ариша в Египет. Транспортирането на стоки се контролира от египетското общество на Червения полумесец и ООН.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: