Отидете към основна версия

1 961 88

Северна Корея: САЩ е "съучастник" на Израел за удара по болницата в Газа

  • северна корея-
  • сащ-
  • израел-
  • газа-
  • война-
  • конфликт-
  • болница-
  • военни престъпления

Министерството на външните работи на Северна Корея смята, че Израел е извършил военни престъпления

Снимкa: БГНЕС

Министерството на външните работи на Северна Корея обвини Израел, че е бомбардирал болница в ивицата Газа на 17 октомври, съобщи Ройтерс. Министерството добави, че Израел очевидно е извършил военни престъпления.

В изявление, публикувано от държавната информационна агенция KCNA, говорителят на министерството също така обвини Съединените щати, че "позволяват на Израел да убива палестинци без никакво притеснение", като предоставят военна помощ на Израел, включително оръжия и разполагането на самолетоносачи в Близкия изток.

"Това показва, че Съединените щати са съучастници в планирането и улесняването на израелския геноцид", заяви говорителят. В изявлението на Министерството на външните работи обаче не се посочват никакви конкретни доказателства за това твърдение. Севернокорейските държавни медии често изразяват несъгласие с възгледите на западните държави, особено на Съединените щати, по международни въпроси.

По-рано този месец Министерството на здравеопазването на Ивицата Газа съобщи, че 471 души са загинали при експлозия в болница "Ал-Ахли ал-Араби". Според палестинците и арабските държави болницата е била ударена от израелски въздушен удар. Израел твърди, че експлозията е била причинена от неуспешна ракета, изстреляна от Хамас. Групировката отрича да носи отговорност.

Във вторник официален представител на САЩ заяви, че е "много уверен", че експлозията е причинена от палестинска ракета, която се е разпаднала по време на полета, а не от израелска. Служителите на американското разузнаване не са направили окончателна оценка и все още събират доказателства.

Американските служители заявиха, че броят на загиналите и ранените при взрива в болницата все още не е ясен, цитирана от News.bg.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: