Отидете към основна версия

2 608 18

Израелската армия: Разполовихме палестинската територия!

  • израел-
  • палестина-
  • хамас-
  • газа

Тел Авив обяви, че масираните удари ще продължат през следващите дни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия обяви, че извършва "масирани удари", които "ще продължат през следващите дни" в ивицата Газа, и добави, че е разполовила палестинската територия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В момента се извършват масирани удари..., които ще продължат тази вечер и през следващите дни", заяви днес говорителят на армията Даниел Хагари и допълни, че израелските сили, действащи на територията, са я разрязали на две - южна и северна част.

Малко по-рано правителството на "Хамас" съобщи за "интензивен обстрел" около няколко болници в северната част на ивицата Газа, където интернет и телефонните линии са прекъснати. Според същия източник обстрел е имало в близост до болница "Аш Шифа", най-голямата в ивицата Газа.

След 30-дневна война между Израел и палестинското ислямистко движение обкръжаването на северната част на територията и фактическото ѝ отделяне от южната част на ивицата Газа е важен етап от операцията, провеждана от израелските сили, подчерта Хагари.

"Все още разрешаваме преминаването на цивилни от северната част на Газа и от град Газа на юг", добави той. Смята се, че 300 000 до 400 000 души все още се намират в северната част на тази малка територия с 2,4 милиона жители.

Междувременно "Хамас" отново изстреля ракети по израелски градове и села тази вечер, като в района на Тел Авив няколко пъти прозвучаха предупредителни сирени, предаде ДПА.

Военното крило на "Хамас" пое отговорност за нападенията в "Телеграм". По първоначални данни никой не е бил ранен.

По данни на израелските военни от 7 октомври насам. когато "Хамас" нахлу в израелски селища, като уби над 1 400 души и взе 240 заложници, от ивицата Газа са изстреляни над 8 000 ракети по израелски градове и села. "Хамас", която управлява крайбрежния регион, пое отговорност за голяма част от тези нападения.

Организацията е класифицирана като терористична организация от САЩ, ЕС и Израел, припомня ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.

Свързани новини