Отидете към основна версия

2 331 88

Българите обвинени в руски шпионаж отново се явиха пред британския съд

  • българи-
  • русия-
  • шпионаж-
  • британски съд

Това е първият път, в който те ще имат възможност да обявят дали ще се признаят за виновни по обвиненията

Снимка: Shutterstock

Петима българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия в Обединеното кралство, ще се явят отново пред Централния наказателен съд в Лондон днес, съобщава Нова телевизия, цитирана от News.bg.

Това е първият път, в който те ще имат възможност да обявят дали ще се признаят за виновни по обвиненията. Орлин Русев 45 г., Бизел Жамбазов 41 г., Катрин Иванова 31 г., Иван Стоянов 31 г. и Ваня Габелова 29 г. са обвинени в заговор за събиране на информация с цел пряко или косвено облагодетелстване на Русия.

Според прокуратурата престъпленията са извършени в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

Те бяха присъединени чрез видеовръзка от различни затвори, където са били задържани в продължение на няколко месеца. По време на предишните две съдебни заседания съдията ги е помолил само да потвърдят имената и рождените си дати.

Според прокуратурата на Обединеното кралство българите са следили хора и имущество от името на Русия.

Целта на тези действия е била да се помогне на Москва да извърши враждебни действия срещу целите на наблюдението, включително евентуални отвличания. На трима от българите са повдигнати и обвинения за притежание на фалшиви документи за самоличност.

През октомври адвокатите на петимата заявиха, че доказателствата, събрани от разследването, са толкова огромни, че е необходимо повече време за разглеждането им.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: