Отидете към основна версия

1 109 2

Среща между египетският президент и емирът на Катар в Кайро

  • катар-
  • египет-
  • газа-
  • хамас-
  • заложници-
  • израел

Срещата между двамата лидери беше посветена на кризата със заложниците и войната между Хамас и Израел

Снимка: Shutterstock

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси посрещна емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани на международното летище Кайро, съобщи онлайн изданието на списание "Иджипт тудей", цитирана от БТА.

Срещата между двамата лидери беше посветена на кризата със заложниците и войната между Хамас и Израел. Конфликтът започна на 7 октомври, когато екстремисти от ислямисткото движение предприеха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

При нападението бяха убити повече от 1400 души, а най-малко 239 бяха взети за заложници. Израел отговори с мащабна военна операция в палестинските територии по суша, въздух и море.

Срещата на върха в египетската столица се проведе ден след като делегация на Хамас, водена от политическия лидер на организацията Исмаил Хания и бившия лидер Халед Мешаал, се срещна в Кайро с ръководителя на египетската разузнавателна агенция Абас Камел, за да обсъдят освобождаването на заложниците и евентуално хуманитарно примирие в Газа.

Междувременно шефовете на ЦРУ и Мосад се срещнаха с катарския министър-председател в Доха. Египет и Катар се опитват да постигнат споразумение за хуманитарно прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците. "Иджипт тудей" припомня, че тези усилия доведоха до освобождаването на двама египетски заложници в края на октомври.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини