Отидете към основна версия

3 193 25

Отнеха микрофона на Грета Тунберг на митинг в Амстердам, докато отправяше пропалестинско послание

  • грета тунберг-
  • амстердам-
  • нидерландия-
  • палестина-
  • митинг

Няма климатична справедливост на окупирана земя, заяви екоактивистката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Климатичната активистка Грета Тунберг беше прекъсната за кратко в неделя от мъж, който се приближи до нея на сцената, след като покани палестинка и афганистанка да говорят на протест за климата в нидерландската столица, предаде timesofisrael.com.

Тунберг говореше пред тълпа от десетки хиляди, когато покани жените на сцената.

„Като движение за климатична справедливост, ние трябва да се вслушваме в гласовете на онези, които са потиснати и тези, които се борят за свобода и справедливост. В противен случай не може да има климатична справедливост без международна солидарност“, каза Тунберг.

След като палестинските и афганистанските жени се изказаха и Тунберг поднови речта си, един мъж излезе на сцената, грабна микрофона ѝ и каза: „Дойдох тук за климатична демонстрация, а не за политическа гледна точка“.

Други се намесиха, за да го свалят от сцената, докато публиката освиркваше. Тунберг отговори „успокой се“ и по-късно скандира: „Няма климатична справедливост на окупирана земя“.

Афганистанката Сахар Ширзад каза пред Асошиейтед прес, че Тунберг им е позволила да излязат на сцената с нея.

„По принцип тя отдели времето си за нас“, каза тя.

Докато палестинската активистка говореше на сцената за „смъртта и траура“ в Газа, микрофонът ѝ изглеждаше прекъснат, а няколко човека от тълпата след това крещяха „оставете я да говори“.

Преди Тунберг да излезе на сцената, събитието беше прекъснато за кратко, тъй като малка група активисти в предната част на тълпата развяха палестински знамена и скандираха пропалестински лозунги.

Тя изглеждаше необезпокоена от инцидентите и по-късно беше видяна да танцува зад сцената, докато свиреше група.

Тунберг привлече широка критика за много публикации, изразяващи солидарност с Газа, като същевременно почти не споменава бруталната атака на Хамас на 7 октомври, която беше насочена срещу цивилни в Южен Израел, убивайки 1200 души и отвличайки близо 250.

Група от 100 екологични активисти в Израел подписаха отворено писмо до Тунберг миналия месец след поредица от публикации в социалните медии, изразяващи „солидарност с Палестина и Газа“.

Подписалите се пишат, че туитовете и публикациите на Тунберг по въпроса са „ужасяващо едностранчиви, зле информирани, повърхностни и са в пълен контраст "със способността ви да се гмурнете дълбоко в детайлите и да стигнете до дъното на сложни проблеми“.

„Мислите ли, че Хамас представлява правата и свободата на човека? Помисли отново!" — гласеше писмото.

Протестът в неделя дойде, след като десетки хиляди хора маршируваха по улиците на Амстердам, призовавайки за повече действия за справяне с изменението на климата, само 10 дни преди националните избори в страната.

Организаторите твърдят, че 70 000 души са участвали в шествието и го нарекоха най-големият протест за климата в Холандия. Тунберг беше сред онези, които излязоха в историческото сърце на холандската столица.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: