Отидете към основна версия

2 104 38

Израел е заел 7,8 милиарда щатски долара от началото на войната срещу Хамас

  • израел-
  • заем-
  • война-
  • хамас-
  • финансови възможности-
  • милиарди

Финансовите възможности на Държавата Израел позволяват на правителството да финансира напълно и оптимално всички свои нужди

Снимка: Shutterstock

От началото на войната срещу бойците на Хамас Израел е взел назаем около 30 милиарда шекела (7,8 милиарда щатски долара), съобщи Министерството на финансите в понеделник, цитирана от News.bg.

Малко над половината от тази сума, или 16 млрд. шекела, е деноминиран в долари дълг, получен чрез емитиране на международните пазари, се казва в изявлението.

В понеделник министерството набра още 3,7 млрд. шекела чрез седмични аукциони на облигации на вътрешния пазар.

Финансовите възможности на Държавата Израел позволяват на правителството да финансира напълно и оптимално всички свои нужди - заяви ръководителят на счетоводния отдел на министерството.

Войната, която започна на 7 октомври, когато бойци на Хамас нападнаха израелски градове, доведе до рязко увеличение на израелските военни разходи, граничните операции и изплащането на компенсации на семействата на жертвите и заложниците, отвлечени от Хамас.

В същото време данъчните приходи са в застой. В резултат на това бюджетният дефицит на Израел се увеличи от 4,6 млрд. шекела през септември до 22,9 млрд. шекела през октомври, което увеличи бюджетния дефицит за последните 12 месеца с 2,6%.

Министерството заяви, че ще продължи усилията си "по всички канали за финансиране на дейностите на правителството, включително всички нужди, произтичащи от войната, и икономическата и гражданската помощ за вътрешния фронт".

Министър-председателят Бенямин Нетаняху обеща да "отвори кранчето", за да помогне на засегнатите от войната. Икономистите посочват, че бюджетният дефицит и съотношението на дълга към БВП ще се увеличават бързо до 2024 г.

Управителят на Банката на Израел Амир Ярон заяви, че правителството трябва да намери баланс между "подкрепата за икономиката и поддържането на стабилна фискална позиция". Рейтинговите агенции предупредиха, че могат да понижат кредитния рейтинг на Израел, ако показателите за дълга се влошат.

Съветът на одиторите опроверга съобщенията на израелските медии, че Израел е кандидатствал за заем от Банката на Израел за първи път от 1986 г. насам.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.

Свързани новини