Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 16:55 2 088 38

Израел е заел 7,8 милиарда щатски долара от началото на войната срещу Хамас

  • израел-
  • заем-
  • война-
  • хамас-
  • финансови възможности-
  • милиарди

Финансовите възможности на Държавата Израел позволяват на правителството да финансира напълно и оптимално всички свои нужди

Израел е заел 7,8 милиарда щатски долара от началото на войната срещу Хамас - 1
Снимка: Shutterstock

От началото на войната срещу бойците на Хамас Израел е взел назаем около 30 милиарда шекела (7,8 милиарда щатски долара), съобщи Министерството на финансите в понеделник, цитирана от News.bg.

Малко над половината от тази сума, или 16 млрд. шекела, е деноминиран в долари дълг, получен чрез емитиране на международните пазари, се казва в изявлението.

В понеделник министерството набра още 3,7 млрд. шекела чрез седмични аукциони на облигации на вътрешния пазар.

Финансовите възможности на Държавата Израел позволяват на правителството да финансира напълно и оптимално всички свои нужди - заяви ръководителят на счетоводния отдел на министерството.

Войната, която започна на 7 октомври, когато бойци на Хамас нападнаха израелски градове, доведе до рязко увеличение на израелските военни разходи, граничните операции и изплащането на компенсации на семействата на жертвите и заложниците, отвлечени от Хамас.

В същото време данъчните приходи са в застой. В резултат на това бюджетният дефицит на Израел се увеличи от 4,6 млрд. шекела през септември до 22,9 млрд. шекела през октомври, което увеличи бюджетния дефицит за последните 12 месеца с 2,6%.

Министерството заяви, че ще продължи усилията си "по всички канали за финансиране на дейностите на правителството, включително всички нужди, произтичащи от войната, и икономическата и гражданската помощ за вътрешния фронт".

Министър-председателят Бенямин Нетаняху обеща да "отвори кранчето", за да помогне на засегнатите от войната. Икономистите посочват, че бюджетният дефицит и съотношението на дълга към БВП ще се увеличават бързо до 2024 г.

Управителят на Банката на Израел Амир Ярон заяви, че правителството трябва да намери баланс между "подкрепата за икономиката и поддържането на стабилна фискална позиция". Рейтинговите агенции предупредиха, че могат да понижат кредитния рейтинг на Израел, ако показателите за дълга се влошат.

Съветът на одиторите опроверга съобщенията на израелските медии, че Израел е кандидатствал за заем от Банката на Израел за първи път от 1986 г. насам.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    19 2 Отговор
    Щом евреи вземат пари на заем копирайки номера на укропросяците нещата са сериозно зле...ама на едните дават сащисаните,а на другите викат ЕС да дадял...войната вече не е на блокове или идеологии,а на ненормални срещу нормални ми се струва...войните и ината са скъпи занимания... ;-(

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #15

  • 2 Механик

    21 2 Отговор
    Честно казано не разбрах как така хем всичко е прекрасно, хем се налагат заеми.
    Аз когато съм добре финансово не взимам заеми. Струвами се, че така е логино, или бъркам?
  • 3 Дън Бай

    17 2 Отговор
    Никакъв проблем. Кокорчо ще ги възстанови веднага.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Майна

    16 2 Отговор
    Заел, а. ?
    ,,Администрацията на Байдън убива хора, открито в Украйна и Газа и тайно по целия свят. Той продължи да използва машината за убиване, създадена от президента Джордж У. Буш , разширена от президента Барак Обама и използвана от президента Доналд Тръмп . Тези президенти са използвали дронове и други безпилотни снаряди, за да атакуват хора в чужди държави, с които Съединените щати не са във война.

    Те са направили това независимо от забраната за отнемане на живот, свобода или собственост на което и да е лице - не само на който и да е американец, а на всяко лице - в Конституцията, която всеки се е заклел да спазва, и те са направили това в съответствие с тайни правила, които самите те са установили за тези убийства.,,

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 амтьори

    11 0 Отговор
    Слаба работа.Асен ги тегли по толкоз през два месеца.
  • 9 Майна

    9 2 Отговор
    САЩ ( изтекло от заседание при закрити врати) приканват да ускори хода на войната( клането,) в ГАЗА защото забавянето може да застраши изборите за Байдън..За възпрепятстване на хуманитарни паузи се включват Великобритания и Германия...
    Виждате ли как се прави изтрбление ..?

    Коментиран от #24

  • 10 Напълно

    9 1 Отговор
    безмислена статия ! И малките деца са наясно у кого е световния капитал!
  • 11 Майна

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Зад Байдън е Обама, изобщо недей да спориш.., а това е копи..

    Коментиран от #14

  • 12 Въййй...

    13 0 Отговор
    Хората са най-простите на планетата Земя.Хвърлят млрд.за войни и се убиват за парче земя !
  • 13 ПРИ 490 000 000 000 $ БВП

    4 7 Отговор
    На Израел, тази сума е нищо

    Коментиран от #32

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 КОЙ ЛИ ИМ ДАВА ТИЯ

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "БОЗА":

    Милиарди.....
  • 16 А дано

    6 0 Отговор
    Дано Хитлер се събуди
  • 17 Майна

    11 0 Отговор
    ,,Ужасът е отвъд думите и въображението.

    Ужасът е от кръв и разкъсани деца.

    Ужасът е от хиляди и хиляди – десетки хиляди, може би стотици хиляди – мъртви тела, разпадащи се в развалините на безразборно бомбардирани от IDF болници, жилищни сгради, джамии – каквото и да е.

    Ужасът е с универсален характер, още повече че светът – ЧОВЕЧЕСТВОТО, да, човечеството – само гледа.

    Това само по себе си е отвъд думите, отвъд въображението, отвъд духа на всичко, което се нарича човешко.,,
    От Американски анализатор и журналист
  • 18 хехе

    7 0 Отговор
    е тия ли точно да немат пари, айде стига ;)

    Коментиран от #29

  • 19 Майна

    13 0 Отговор
    Крис Хеджис:
    ,,Няма думи, които да изразят това, на което сме свидетели . В петте седмици на ужаса това е един от върховете на ужаса . Безразличието на Европа е достатъчно лошо. Активното съучастие на Съединените щати е непостижимо. Нищо не оправдава това. Нищо. А Джо Байдън ще остане в историята като съучастник в геноцида . Нека призраците на хилядите деца, в чието убийство е участвал, го преследват до края на живота му.

    Израел и Съединените щати изпращат смразяващо послание към останалия свят. Международното и хуманитарното право, включително Женевската конвенция, са безсмислени парчета хартия. Те не се прилагат в Ирак. Те не се прилагат в Газа. Ще разбием на прах вашите квартали и градове с бомби и ракети. Ще убием предумишлено вашите жени, деца, възрастни и болни. Ще поставим блокади, за да предизвикаме глад и разпространение на инфекциозни болести. Вие, „по-ниските породи“ на земята, нямате значение. За нас вие сте вредители, които трябва да бъдат унищожени . Имаме всичко. Ако се опитате да ни вземете нещо от него, ще ви убием. И никога няма да ни бъде потърсена отговорност.,,

    Коментиран от #37

  • 20 сатан

    10 0 Отговор
    Ние трупаме подобни дългове и без да водим война ...къде ли се влагат

    Коментиран от #38

  • 21 Малко са

    7 0 Отговор
    Зеленият наркоман колко милиарда долара дължи на САЩ, а на ЕС, ами на Англия и на всчки държави по света. Този клоун е длъжник не само с долари, а още толкова изпроси, изнуди всички, а с шутовската си наглост не само не благодари, а даже им се скара. Колко от тези долари отидоха в сметките на Президента, на цялата плеада от съветници, министри, военни и много мафиоти край него ще се доказва в бъдеще. По големи мафиоти, нагли, безочливи и безкруполни крадци от украинците няма. Но по медиите вече съдим, че скоро ще чуем, че този любимец на Байдън и Урсула скоро ще бъде в немилост, а сигурно и самите му покровители ще се сбогуват с постовете си.Скъпи зеленчук безплатен обяд няма, поне не в такива размери.
  • 22 Търновец

    8 0 Отговор
    Американските данъкоплатци плащат поне 100 милиона долара на ден само за двата самолетоносача и допълнително базираните бойни самолети. А отделно има много скъпи сателити и подводници. Ако добавим и Американските подаръци за Украйна - жална Америка

    Коментиран от #27

  • 23 Ний ша Ва упрайм

    2 0 Отговор
    юдеите от америка и западна европа кихат
  • 24 Търновец

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    Помните ли бившия Генсека Никита Хрушчов - Украинец - през 1963 той прати ядрени подводници срещу Американските бойни кораби които наближаваха Куба, и те спряха. Ако Путин беше пратил подводници срещу двата самолетоносача сега клане в Газа нямаше да има, но Путин е търговец на нефт и газ.
  • 25 Зеленчук

    3 0 Отговор
    Мене на вземане не могат да ме стигнат...................
  • 26 Дядо Петко

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Али, и едните и другите са от един дол дренки, все гледат да ти забият нож в гърба.

    Коментиран от #28

  • 27 Не ги

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Търновец":

    мисли американчетата!

    Коментиран от #36

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 мммм

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "хехе":

    Ами защо да си харчат свойте пари , не може ли да харчат парите на белите американци и европейци, както и на целия свят? На 11 септември 2001 година, когато самолетите се забиха в кулите близнаци, в този ден НИТО ЕДИН еврейн не е бил на работа в кулите близнаци! Тия са злото на света
  • 30 факуса

    4 0 Отговор
    кво става тез великите без заеми не могат,инак все голяма работа,а бедна и фалираларусия не взема заеми
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ПРИ 490 000 000 000 $ БВП":

    кат е нищо що я вземат,а муудис искат рейтинга да им понижават
  • 33 ТУРЧИНА АЛИ

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Мдаа":

    Не ме интересуват да се махат от тука краварите американски свине Янки пропаднали ,или аз се махам от българия ,заради тия нещастници американски боклуци не можах да се реализирам ,Аз в българия НИКОГА НЯМА ДА СЕ ХВАНА НИЩО да работя ,не й докато скапани американски нещастници си правят каквото искат
  • 34 ОСМАНАГИЧ 🇹🇷

    0 2 Отговор
    🤩Нетаняху... ще ги даде на Ердоган да прибере палестинците и хамстерите. 🤑😝🤑

    Коментиран от #35

  • 35 ТУРЧИНА АЛИ

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "ОСМАНАГИЧ 🇹🇷":

    Хамстерите кой са ,Османе
  • 36 Търновец

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Не ги":

    Глобалната рецесия от 1927 почна там, и всеки трети Американец беше безработен, а през 1930 пет милиона Немци бяха на улицата
  • 37 Захарова

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Майна":

    Ма.йна, ХАМАС и Русия нападнаха пьрви, спомняш ли си?
  • 38 Киро КокорБойков

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "сатан":

    В Чекмеджето.