Отидете към основна версия

1 056 11

Украйна санкционира 37 руски групи и 108 лица, свързани с тероризма

  • володимир зеленски-
  • санкции-
  • украйна-
  • тероризъм-
  • деца

Те са обвинени в участие в отвличания на деца и подкрепа на руския терор в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски санкционира 37 руски групи и 108 души, включително бивш министър-председател и бивш министър на образованието, и каза, че има за цел да се бори с военновременните отвличания на деца от Украйна и друг „руски терор“, предаде indiatoday.in.

„Засилваме натиска на нашата държава върху тях и всеки от тях трябва да носи отговорност за стореното“, каза той в нощното си видеообръщение в събота, след като кабинетът му издаде съответните укази с негов подпис.

Указите показват набор от 10-годишни санкции срещу физически лица и петгодишни санкции срещу организации с нестопанска цел, включително една, наречена на английски като „Руска детска фондация“.

Зеленски каза в обръщението си, че списъкът включва „замесени в отвличането и депортирането на украински деца от окупираната територия“ и лица, които „по различни начини помагат на руския терор срещу Украйна“.

Някои от новосанкционираните лица, включително много с руско гражданство, са били наказвани преди това с отделни или подобни санкции.

Сред тях бяха Дмитро Табачник, бивш министър на образованието и науката, на когото украинското гражданство беше отнето през февруари, и бившият министър-председател Микола Азаров.

Заедно с бившия президент Виктор Янукович Азаров имаше замразени активи и имущество, освен останалите наказания. Двамата мъже избягаха от Украйна за Русия през 2014 г. след потушаването на уличните протести, при които загинаха повече от 100 демонстранти в Киев.

Други лица, наказани в събота, включват Сергей Аксьонов, назначеният от Русия ръководител на Крим, и Леонид Пасечник, когото Путин назначи за ръководител на Луганск, източната украинска област, която Русия анексира през 2022 г.

Санкционираните руски групи включват няколко, чиито имена или уебсайтове показват, че работят с деца.

На една от тях основател е комисарят по правата на децата Мария Лвова-Белова, самата санкционирана от Киев през октомври 2022 г.

Международният наказателен съд в Хага този месец издаде заповед за арест срещу Лвова-Белова, заедно с президента Владимир Путин, обвинявайки ги във военно престъпление за депортиране на деца от Украйна.

Киев твърди, че около 20 000 деца са били преместени в Русия или на контролирана от Русия територия без съгласието на семейството или настойниците, което според него представлява военно престъпление, което отговаря на определението за геноцид в договора на ООН.

Университетът Йейл публикува проучване в четвъртък, в което се казва, че повече от 2 400 деца на възраст между 6 и 17 години също са били отведени в 13 съоръжения в съюзната на Русия държава Беларус.

В доклада на група, която получава финансиране от Държавния департамент на САЩ, се казва, че транспортирането през руска територия до нейния западен съсед е „в крайна сметка координирано“ между Путин и беларуския лидер Александър Лукашенко.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: