Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Ноември, 2023 05:43 1 048 11

Украйна санкционира 37 руски групи и 108 лица, свързани с тероризма

  • володимир зеленски-
  • санкции-
  • украйна-
  • тероризъм-
  • деца

Те са обвинени в участие в отвличания на деца и подкрепа на руския терор в Украйна

Украйна санкционира 37 руски групи и 108 лица, свързани с тероризма - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски санкционира 37 руски групи и 108 души, включително бивш министър-председател и бивш министър на образованието, и каза, че има за цел да се бори с военновременните отвличания на деца от Украйна и друг „руски терор“, предаде indiatoday.in.

„Засилваме натиска на нашата държава върху тях и всеки от тях трябва да носи отговорност за стореното“, каза той в нощното си видеообръщение в събота, след като кабинетът му издаде съответните укази с негов подпис.

Указите показват набор от 10-годишни санкции срещу физически лица и петгодишни санкции срещу организации с нестопанска цел, включително една, наречена на английски като „Руска детска фондация“.

Зеленски каза в обръщението си, че списъкът включва „замесени в отвличането и депортирането на украински деца от окупираната територия“ и лица, които „по различни начини помагат на руския терор срещу Украйна“.

Някои от новосанкционираните лица, включително много с руско гражданство, са били наказвани преди това с отделни или подобни санкции.

Сред тях бяха Дмитро Табачник, бивш министър на образованието и науката, на когото украинското гражданство беше отнето през февруари, и бившият министър-председател Микола Азаров.

Заедно с бившия президент Виктор Янукович Азаров имаше замразени активи и имущество, освен останалите наказания. Двамата мъже избягаха от Украйна за Русия през 2014 г. след потушаването на уличните протести, при които загинаха повече от 100 демонстранти в Киев.

Други лица, наказани в събота, включват Сергей Аксьонов, назначеният от Русия ръководител на Крим, и Леонид Пасечник, когото Путин назначи за ръководител на Луганск, източната украинска област, която Русия анексира през 2022 г.

Санкционираните руски групи включват няколко, чиито имена или уебсайтове показват, че работят с деца.

На една от тях основател е комисарят по правата на децата Мария Лвова-Белова, самата санкционирана от Киев през октомври 2022 г.

Международният наказателен съд в Хага този месец издаде заповед за арест срещу Лвова-Белова, заедно с президента Владимир Путин, обвинявайки ги във военно престъпление за депортиране на деца от Украйна.

Киев твърди, че около 20 000 деца са били преместени в Русия или на контролирана от Русия територия без съгласието на семейството или настойниците, което според него представлява военно престъпление, което отговаря на определението за геноцид в договора на ООН.

Университетът Йейл публикува проучване в четвъртък, в което се казва, че повече от 2 400 деца на възраст между 6 и 17 години също са били отведени в 13 съоръжения в съюзната на Русия държава Беларус.

В доклада на група, която получава финансиране от Държавния департамент на САЩ, се казва, че транспортирането през руска територия до нейния западен съсед е „в крайна сметка координирано“ между Путин и беларуския лидер Александър Лукашенко.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО

    3 29 Отговор
    Санкции до дупка за терорягите
  • 2 Преди нощното си видеообръщение

    26 4 Отговор
    той шмръкна (зад кадър) .
  • 3 За протокола

    26 0 Отговор
    Байдън подписа нова военна помощ за покрайна в размер на 0 (нула) милиарда долара.
    Циркът е към края си. Идват шамарите.
  • 4 САЩисан вие на поляна

    28 0 Отговор
    И Глиган Пеевски беше в списъка магнитски а сега ръководи едва ли не цирк "България".
  • 5 Пха ха ха ха

    19 0 Отговор
    Зеленски е най големия терорист
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Това е

    13 1 Отговор
    Хитлер е с мустач6и и кафява военна униформа. Зеленски е не бръснат със зелена униформа. И двамата воюват с Русия и двамата са от един етнос. И двамата губят войната. От ГДР, Русия изтегли войските си. От Украйна няма да направи тази грешка. САЩ И Великобритания още не са изтеглили войските си от ФРГ.
  • 8 Жоро

    13 0 Отговор
    Офф просяка зеленски и тои санкции взе да налага.невежда ли че държава няма ами вири носа.ама то е ясно на всички кои го кара.само че това оръжие натовско ще го плаща рано или късно.фашист
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 не вярвам

    3 0 Отговор
    на някой да му пука какви ги творят пътниците в Киев.
    Плашат гаргите!
  • 11 бобо

    3 0 Отговор
    Володята Xитлepckи, гробокопача на Покрайната щял да санкционира...
Новини по държави: