Отидете към основна версия

2 114 29

Словакия спира военната помощ за Украйна, потвърдиха от парламента

  • словакия-
  • военна помощ-
  • украйна-
  • спиране-
  • роберт фицо

Министър-председателят Роберт Фицо подкрепи политическа програма, която обещава да спре държавната военна помощ

Снимкa: Shutterstock

Във вторник парламентът на Словакия утвърди правителството на министър-председателя Роберт Фицо, като подкрепи политическа програма, която обещава да спре държавната военна помощ за Украйна, бавно да намали бюджетния дефицит и да наложи нов банков данък.

Фико спечели изборите през септември с кампания, която беше насочена срещу критичните медии, западните партньори и либералната политика, и беше назначен за четвърти път за министър-председател от президента Зузана Капутова на 25 октомври.

Управляващата коалиция на Фицо съчетава неговата лява, социално консервативна партия SMER-SSD с по-малка лява партия и малка националистическа партия.

Миналата седмица коалицията прие политическата си програма, а във вторник парламентът я подкрепи при гласуването на вот на доверие.

Програмата обещава специален данък върху банковите печалби и мерки за намаляване на лихвените проценти по ипотечните кредити. Специални налози ще бъдат предвидени и за прекомерните печалби в други неуточнени сектори.

Тя цели намаляване на дефицита на сектор "Държавно управление" до 0,5 % от БВП през 2024 г. Страната е изправена пред най-големия дефицит в еврозоната, който тази година се оценява на почти 7% от БВП.

В програмата е включено и предизборното обещание на Фицо да спре официалната военна помощ на Словакия за Украйна, докато съседката ѝ се бори с руската инвазия, и да се стреми към прекратяване на военните действия, като същевременно признава международните граници на Украйна.

Той също така отново се противопостави на прекратяването на правото на вето на държавите членки на Европейския съюз или на преминаването към гласуване с мнозинство в повече области.

Опозицията гласува против програмата, като се позова на атаките на Фицо срещу независимите медии и уволненията на високопоставени полицейски служители, които са разследвали членове на новата управляваща коалиция за подкупи.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: