Отидете към основна версия

1 433 10

Френският външен министър е на посещение в Пекин

  • франция-
  • външен министър-
  • пекин-
  • китай-
  • посещение-
  • обмен-
  • страни-
  • катрин колона-
  • европейски съюз

Визитата на Колона в китайската столица е съсредоточена около насърчаването на обмена между двете страни

Снимка: Shutterstock

Френският външен министър Катрин Колона заяви днес от Пекин за диалога, който Франция се е ангажирала да проведе с Китай, предаде Ройтерс.

Колона е на посещение в китайската столица и е фокусирана върху засилването на отношенията между двете страни в различни сфери. Целта е да бъдат потвърдени връзките на фона на антисубсидийно разследване на Европейския съюз, подкрепено от Париж за произведените в Китай електрически превозни средства.

Визитата на Колона в китайската столица е съсредоточена около насърчаването на обмена между двете страни в сферите на образованието и туризма. Той обаче може да бъде засенчен от търговски проблеми в резултат на разследването на ЕС, което Пекин нарече "протекционистко".

"Ние наистина сме ангажирани с диалога с Китай", заяви Колона пред китайския премиер Ли Цян, като добави, че е "щастлива" да го види след срещата им в Париж през юни. "Двете страни са постоянни членове на Съвета за сигурност на (ООН) и имат глобална отговорност...да намерят отговорите на големите предизвикателства, по-специално предизвикателствата на климата, биоразнообразието и всичко, което може да облекчи напрежението в света", обяви тя на срещата им.

На срещата си с Колона китайският премиер зае оптимистична позиция относно по-широките двустранни връзки. "Под стратегическото ръководство на президента Си Дзинпин и президента Макрон отношенията между Китай и Франция се развиват все по-добре и по-добре във всички аспекти от тази година", заяви Ли. "Следващата година ще бъде 60-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и Франция" изтъкна той и добави, че двамата продължавт усилията си с надеждата, че "60-ата година ще бъде свидетел на голямо развитие и голям пробив."

Пътуването на Колона предшества посещението на президента на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Пекин, което се очаква в началото на декември. Това ще бъде първата лична среща на върха с президента Си Дзинпин и ръководството на Пекин от четири години насам.

Европейски служители многократно са обещавали да намалят икономическата зависимост от Китай в критични сектори. Целта е да се намали "рискът" от така наречената от Г-7 китайска "икономическата принуда". Френският президент Еманюел Макрон, който се срещна със Си в Китай по-рано тази година, твърди, че ЕС трябва да престане да бъде наивен и да изисква равни условия със страни като Китай.

Китай е третият по големина търговски партньор на Франция, но френските и други европейски фирми са дълбоко загрижени за огромния търговски дисбаланс на Китай с ЕС, неговото непрозрачно законодателство относно трансграничния трансфер на данни, както и евтините китайски електромобили, които наводняват европейския пазар и заплашват местните производители на автомобили.

Франция също е загрижена относно опитите на Китай да принуди френските козметични компании да споделят производствени тайни. Страната е най-големият износител на козметика и вино за Китай, според китайската митническа агенция. Липсата на силно възстановяване на търсенето на лукс след повторното отваряне на Китай след пандемията изплаши инвеститорите.

Си настоя, че Китай приветства инвестициите от френски фирми в телефонен разговор в понеделник с Макрон. Френският президент на свой ред призова за справедливо отношение към чуждестранните компании в Китай.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания