Отидете към основна версия

3 621 81

Липса на въображение

  • euvsdisinfo-
  • русия-
  • украйна-
  • руска пропаганда-
  • владимир путин-
  • майдан-
  • финландия

Русия за пореден път използва нелегални мигранти, за да се опита да прокара зловредните си интереси

Снимка: EUvsDisinfo

Пионките на Путин (Putin’s Pawns)

По-рано тази седмица, на 21 ноември, отбелязахме десетата годишнина от Революцията на достойнството в Украйна, известна още като Евромайдан. Спомнихме си онези, които загубиха живота си, защитавайки правото на Украйна да избира бъдещето си като суверенна държава, част от европейското семейство. През годините Кремъл разпространи безброй лъжи, които руските дезинформатори разпространяват в опит да опетнят легитимността на преломния момент, който се разигра по улиците на Киев преди десет години.

Злорадство на чужд гръб

Контролираната от Кремъл медийна мрежа за дезинформация се стреми да представи Майдана като държавен преврат, за да делегитимира протестите, протестиращите и последвалата смяна на правителството. Проруските издания също се опитват да представят Майдана като дирижиран от чужди сили – лъжа, която цели да отрече автентичното усилие на украинците, които смело излязоха на улицата и се противопоставиха на прокремълските сили. Те също така безспир наричат Украйна след Майдана „провалена държава“ в опит да оспорят суверенитета и статута ѝ на национална държава. На фона на казаното дотук не е изненада, че през последните дни станахме свидетели на нова серия от постове в „Х“ на руското дипломатическо ведомство във връзка с годишнината от Майдана, които без свян – подобно на престъпник, който се завръща на местопрестъплението – повтарят същите опровергани наративи.

Липса на въображение в коридорите на Кремъл

Почувствахме се отново като през зимата на 2015-2016 г. по време на руско-финландската криза с големите мигрантски потоци, пресичащи границата с велосипеди и пеша от Русия към Финландия… Точно както тогава, Русия пак прибягна до използването на незаконни мигранти, за да наложи дневния си ред срещу съседна Финландия. Кремъл отново организира и насочи потоци от незаконни мигранти към Финландия. С набирането на скорост на мигрантския натиск, финландските власти побързаха да затворят югоизточните ГКПП, които са най-леснодостъпни, и съсредоточиха приема и обработката на търсещите убежище през северните гранични пунктове. Така те установиха контрол върху ситуацията.

Наред с насочваните от Кремъл мигрантски потоци, информационната манипулация също набира скорост. Близки до руското ръководство медии написаха, че САЩ дърпат конците зад кулисите и пречат на Русия и Финландия да имат добросъседски отношения; че Финландия незаконно затваря границата с Русия „по заповед на Вашингтон“; и че след присъединяването си към НАТО, Финландия нарочно е организирала мигрантската криза, за да я използва като претекст за затваряне на границата с Русия. Някои пропагандисти стигнаха и по-далеч, изкривиха историческите факти и намекнаха, че неблагодарната Финландия затваря ГКПП с Русия като отмъщение за загубени битки по време на Втората световна война.

Дългата ръка на Кремъл

Циничното експлоатиране на нелегалната миграция, съчетано с лавина от дезинформация, не е ново явление. Сходна ситуация имаше и в Беларус, където режимът системно използва мигрантите за политически цели, дестабилизира източните граници на ЕС и предизвиква напрежение със съседните държави членки на ЕС. В случая с Финландия, Кремъл използва мигрантските потоци като оръжие, с което поставя Финландия и западните институции като ЕС и НАТО в позиция, в която действията им могат да бъдат критикувани като „предателство“ спрямо техните ценности и ангажименти по международни договори. Тази тактика предлага много опорни точки на кремълските дезинформатори, които изглежда получават подобаващ отзвук във Финландия.

Нещо повече – използването на незаконните мигранти като оръжие от страна на Русия поставя на изпитание не само единството на ЕС и НАТО, но и това на Финландия, в която живеят повече от 90 000 рускоговорящи граждани. Действията и дезинформацията на Русия, насочени към Финландия, са така конструирани, че да предизвикат и да изострят несъгласието, обидите и търканията във Финландия. Такъв е подходът впрочем и във всички други райони, в които Русия действа. Увеличаването на вътрешните борби и разединението обслужва престъпния дневен ред на Кремъл и му помага да черпи дивиденти от развитието на ситуацията.

В друг дезинформационен наратив Русия се опитва да ни убеди, че западните медии признават поражението на Украйна. Става въпрос за тенденциозен прочит на материал в „Уолстрийт джърнъл“. Чрез селективно четене, изопачаване на факти и изваждане на нещата извън контекст, агентите на дезинформационната мрежа на Кремъл изкривяват реалността по свой вкус. Това е пореден опит за представяне на подкрепата за Украйна като „загубена кауза“, а на западните сили – като почти „обърнали гръб“ на Украйна. Всъщност истинската препоръка, която се съдържа в оригиналния материал на „Уолстрийт джърнъл“, е за продължаване на дългосрочната подкрепа за Украйна и поддържане на натиска върху Русия и нейния „режим от измамници“.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 74 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания