Отидете към основна версия

3 188 21

Илхам Алиев към Антъни Блинкен: Действията на САЩ относно Армения застрашиха връзката с Азербайджан

  • азербайджан-
  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • армения-
  • илхам алиев-
  • нагорни карабах

Съединените щати предоставиха дипломатическа подкрепа на Армения, която подкрепяше сепаратистките власти в Карабах

Снимка: Shutterstock

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е казал на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че неотдавнашните американски действия в подкрепа на Армения са застрашили американско-азербайджанските връзки.

Двете страни се радваха на сравнително добри отношения, докато азербайджанските сили не си върнаха населения предимно с етнически арменци отцепнически регион Нагорни Карабах в светкавична офанзива през септември.

Съединените щати предоставиха дипломатическа подкрепа на Армения, която подкрепяше сепаратистките власти в Карабах, а американски служители посетиха Ереван в дните след офанзивата.

В изявление на канцеларията на Алиев се съобщава, че Алиев е казал на Блинкен, че "последните изявления и действия, предприети от САЩ, сериозно са навредили на отношенията между Азербайджан-САЩ".

В него се казва, че Баку е взел под внимание коментарите на помощник-държавния секретар Джеймс О'Брайън по време на изслушване в Конгреса:

"Няма шанс за бизнес както обикновено с Азербайджан след офанзивата в Карабах."

В него обаче се добавя, че Алиев и Блинкен са се споразумели, в интерес на нормализирането на връзките, че О'Брайън ще посети Баку, а Вашингтон ще отмени забраната висши азербайджански служители да посещават САЩ.

Военната победа на Баку в Карабах предизвика изселването на почти всички 120 000 етнически арменци от територията. Съединените щати и други западни страни обещаха да помогнат на Армения да се справи с притока.

Армения, традиционен съюзник на Русия, през последните месеци се дистанцира от Москва и се стреми към по-тесни връзки със Запада.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини