Отидете към основна версия

3 463 19

Международно разследване разби хакерска групировка в Украйна

  • хакери-
  • украйна-
  • европол-
  • интерпол

Бандата за рансъмуер стои зад атаки, причинили загуби от стотици милиони евро

Снимка: europol.europa.eu

Правоприлагащите и съдебни органи от седем държави обединиха сили с Европол и Евроюст, за да разбият и заловят в Украйна ключови фигури, замесени в операции с ransomware /вид зловреден софтуер, който има за цел да блокира или криптира достъпа до компютърни системи или данни/, сеещи хаос в целия свят, предаде europol.europa.eu.

Операцията идва в критичен момент, когато страната се бори с предизвикателствата на военната агресия на Русия срещу нейна територия.

На 21 ноември са претърсени 30 адреса в районите на Киев, Черкаси, Ровно и Виница, в резултат на което 32-годишният водач на престъпната група е арестуван. Задържани са и четирима от най-активните съучастници на тартора.

Повече от 20 следователи от Норвегия, Франция, Германия и Съединените щати бяха изпратени в Киев, за да помогнат на украинската национална полиция в следствените действия. Тази настройка беше отразена от централата на Европол в Холандия, където бе активиран виртуален команден пункт, за да анализира незабавно данните, иззети по време на обиските в Украйна.

Първият кръг от арести в рамките на същото разследване беше през 2021 г.

Смята се, че разследваните лица са част от мрежа, отговорна за поредица от атаки с ransomware срещу организации в 71 държави.

Тези кибер играчи са известни с това, че се насочват специално към големи корпорации, като ефективно спират бизнеса им.

Заподозрените са имали различни роли в тази престъпна организация. Смята се, че някои от тях са замесени в компрометиране на ИТ мрежи, докато други са заподозрени, че отговарят за прането на плащания в криптовалута, направени от жертвите им.

Разследването установява, че извършителите са криптирали над 250 сървъра, принадлежащи на големи корпорации, което е довело до загуби, надхвърлящи няколко стотици милиони евро.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: